Chleb dwukolorowy:
1 i 1/2 łyżki suszonych drożdży
120 ml ciepłej wody
2 łyżki cukru pudru
75 dkg mąki pszennej
30 dkg mąki razowej
pół łyżki soli
2 i poł szklanki ciepłego mleka
8 dkg masła
3-4 łyżki melasy
1/4 szklanki siemienia lnianego
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z łyżką cukru. Odstawiamy na 5 minut. 40 dkg mąki pszennej resztę cukru, sól wymieszać. Dolewamy drożdże i rozpuszczone ciepławe lekko masło. Wyrabiamy powoli do uzyskania jednolitej masy.
Dzielimy ją na dwie porcje.
Do jednaj porcji dodajemy resztę mąki pszennej - wyrabiamy (jeżeli zajdzie potrzeba dolejmy wody bądź dosypmy mąki tak by ciasto miało jednolitą konsystencję - nie lejącą!!)
Ciasto długo wyrabiamy aż będzie elastyczne. Formujemy kulę i wkładamy do miski natłuszczonej oliwą. Kulę obkręcamy tak aby cała kula była obsmarowana delikatnie oliwą.
Odstawiamy na godzinę.
Do drugiej porcji ciasta dodajemy melasę, mąkę razową oraz siemie lniane. Dobrze wyrabiamy i traktujemy tj. pierwszą porcję ciasta. Odstawiamy na ok. 1 godzinę.
Natłuszczamy foremki do ciasta: 21cmx11cm.
Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Rozwałkowujemy na prostąkąt ok. 40x20 cm. Drugą porcję rozwałkowujemy w identyczny sposób jak pierwszą.
Nakładamy obie porcje na siebie (oba prostokąty tak by pod spodem był jasny a na wierzchu ciemny) Przecinamy nożem na pół tak by powstał prostokąt 20x10 cm.
Rozwałkowujemy je i wkładamy do foremek.
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem.
Pieczemy przez ok. pół godziny tem. 220*C
Chlebuś jest pyszny i bardzo dekoracyjny.
POLECAM!!!
Przepis, ów (nieco już zmodyfikowany jednak) pochodzi z książki "Sekrety Kuchni"
1 i 1/2 łyżki suszonych drożdży
120 ml ciepłej wody
2 łyżki cukru pudru
75 dkg mąki pszennej
30 dkg mąki razowej
pół łyżki soli
2 i poł szklanki ciepłego mleka
8 dkg masła
3-4 łyżki melasy
1/4 szklanki siemienia lnianego
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z łyżką cukru. Odstawiamy na 5 minut. 40 dkg mąki pszennej resztę cukru, sól wymieszać. Dolewamy drożdże i rozpuszczone ciepławe lekko masło. Wyrabiamy powoli do uzyskania jednolitej masy.
Dzielimy ją na dwie porcje.
Do jednaj porcji dodajemy resztę mąki pszennej - wyrabiamy (jeżeli zajdzie potrzeba dolejmy wody bądź dosypmy mąki tak by ciasto miało jednolitą konsystencję - nie lejącą!!)
Ciasto długo wyrabiamy aż będzie elastyczne. Formujemy kulę i wkładamy do miski natłuszczonej oliwą. Kulę obkręcamy tak aby cała kula była obsmarowana delikatnie oliwą.
Odstawiamy na godzinę.
Do drugiej porcji ciasta dodajemy melasę, mąkę razową oraz siemie lniane. Dobrze wyrabiamy i traktujemy tj. pierwszą porcję ciasta. Odstawiamy na ok. 1 godzinę.
Natłuszczamy foremki do ciasta: 21cmx11cm.
Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Rozwałkowujemy na prostąkąt ok. 40x20 cm. Drugą porcję rozwałkowujemy w identyczny sposób jak pierwszą.
Nakładamy obie porcje na siebie (oba prostokąty tak by pod spodem był jasny a na wierzchu ciemny) Przecinamy nożem na pół tak by powstał prostokąt 20x10 cm.
Rozwałkowujemy je i wkładamy do foremek.
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem.
Pieczemy przez ok. pół godziny tem. 220*C
Chlebuś jest pyszny i bardzo dekoracyjny.
POLECAM!!!
Przepis, ów (nieco już zmodyfikowany jednak) pochodzi z książki "Sekrety Kuchni"