Kotlety alla gołąbki*

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Kotlety alla gołąbki

70 dag mięsa mielonego najlepiej wieprzowego,
około 80 dag białej kapusty
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki kaszy manny
2 jaja
sól, pieprz, maga, sos sojowy
2-3 kostki rosołowe
przecier pomidorowy
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej


sposób przygotowania
Do mięsa dodajemy startą na drobnej tarce lub zsiekana malakserem i odciśnięta kapustę, surowy ryż, kasze mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, magę i sos sojowy. Soli nie dużo, bo będzie słony sos. Wszystko wyrabiany, formujemy nieduże, podłużne kotlety, smażymy je na oleju, na dużym ogniu, aż będą bardzo rumiane z obu stron, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej ilości wody, aby po zalaniu kotletów były one przykryte. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika i pieczemy około 50-60 min w 170 stopni. Kotlety powinny urosnąć, teraz należy ostrożnie, żeby się nie poparzyć, zlać sos do rondla. Sosu będzie raczej mało, należy dolać sporo wody, tak aby po wlaniu sosu z powrotem do naczynia przykrył on kotlety. Zagotowujemy sos, dodajemy przecier, doprawiamy do smaku, mąki rozrabiamy zimną wodą i wlewamy do sosu, zagotowujemy, sos będzie raczej rzadki. Zalewamy nim kotlety i wstawiamy na chwilkę do piekarnika, gdy sos zacznie bulgotać to znaczy, że danie jest gotowe.

dodatkowe informacje
Można jeść jako samodzielne danie, lub np. z ziemniakami jak zwykle kotlety.
Uwaga z podanych proporcji wychodzi naprawdę spora porcja.
Kotlety można odgrzewać na patelni.

6470ei.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
robilam pare razy, sa super - dzieki silver za przypomnienie

pzdr
yenn
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
zrobilam je dzis na obiad, byly pyyyszne zrobilam z polowy porcji, i do syta najadly sie dwie dorosle osoby i jeden trzylatek :mrgreen:

to danie wchodzi na stale do naszego menu
 

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Też robiłam z połowy porcji i miałam na dwa obiady. Pycha, palce lizac. Tak dobre i może nawet lepsze niż tradycyjne gołąbki, a pracy dużo mniej przy nich. Dzieki za super przepis :mrgreen:
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Może się głupio zapytam, ale czy tą kapustę trzeba ugotować najpierw?
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Nie trzeba.
Zetrzeć, czy zblenderować i posolić troszeczkę - po chwili porządnie odcisnąć i dodać do mięsa.
Przynajmniej ja tak robię
icon_smile.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Dziękuję Cinko.

A surowy ryż tzn. nieugotowany?
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Surowy nieugotowany - przynajmniej ja to tak rozumiem - z ryżem nie robiłam i jutro mam zamiar popełnić.

Jak dotąd robiłam inaczej - ale warto spróbować również i tej wersji.

Może tu wpiszę swój przepis jakby ktoś chciał spróbować modyfikacji:

1 kg mięsa mielonego
1 kg białej kapusty
1 cebula
2 jajka
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
sól, pieprz + ulubione np. papryka, przyprawa do mięsa mielonego, łyżka musztardy...


Kapustę drobniutko poszatkować, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub zblenderować, osolić, odstawić aż puści sok - odcisnąć porządnie i dodać do mięsa. Cebulę zetrzć na tarce i również dodać do mięsa. Do tego 2 całe jaja, mąka ziemniaczana i przyprawy.
Wymieszać dokładnie.
Formować kotleciki, obsmazyć na rumiano, złożyć w garnku, podlać wodą i dusić pod przykryciem na wolniutkim ogniu około 20 min.
Podawać z pomidorowym sosem do gołąbków z ziemniakami, ew. ryżem + surówka.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: