Kotlety alla gołąbki
70 dag mięsa mielonego najlepiej wieprzowego,
około 80 dag białej kapusty
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki kaszy manny
2 jaja
sól, pieprz, maga, sos sojowy
2-3 kostki rosołowe
przecier pomidorowy
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
sposób przygotowania
Do mięsa dodajemy startą na drobnej tarce lub zsiekana malakserem i odciśnięta kapustę, surowy ryż, kasze mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, magę i sos sojowy. Soli nie dużo, bo będzie słony sos. Wszystko wyrabiany, formujemy nieduże, podłużne kotlety, smażymy je na oleju, na dużym ogniu, aż będą bardzo rumiane z obu stron, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej ilości wody, aby po zalaniu kotletów były one przykryte. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika i pieczemy około 50-60 min w 170 stopni. Kotlety powinny urosnąć, teraz należy ostrożnie, żeby się nie poparzyć, zlać sos do rondla. Sosu będzie raczej mało, należy dolać sporo wody, tak aby po wlaniu sosu z powrotem do naczynia przykrył on kotlety. Zagotowujemy sos, dodajemy przecier, doprawiamy do smaku, mąki rozrabiamy zimną wodą i wlewamy do sosu, zagotowujemy, sos będzie raczej rzadki. Zalewamy nim kotlety i wstawiamy na chwilkę do piekarnika, gdy sos zacznie bulgotać to znaczy, że danie jest gotowe.
dodatkowe informacje
Można jeść jako samodzielne danie, lub np. z ziemniakami jak zwykle kotlety.
Uwaga z podanych proporcji wychodzi naprawdę spora porcja.
Kotlety można odgrzewać na patelni.
70 dag mięsa mielonego najlepiej wieprzowego,
około 80 dag białej kapusty
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki kaszy manny
2 jaja
sól, pieprz, maga, sos sojowy
2-3 kostki rosołowe
przecier pomidorowy
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
sposób przygotowania
Do mięsa dodajemy startą na drobnej tarce lub zsiekana malakserem i odciśnięta kapustę, surowy ryż, kasze mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, magę i sos sojowy. Soli nie dużo, bo będzie słony sos. Wszystko wyrabiany, formujemy nieduże, podłużne kotlety, smażymy je na oleju, na dużym ogniu, aż będą bardzo rumiane z obu stron, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej ilości wody, aby po zalaniu kotletów były one przykryte. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika i pieczemy około 50-60 min w 170 stopni. Kotlety powinny urosnąć, teraz należy ostrożnie, żeby się nie poparzyć, zlać sos do rondla. Sosu będzie raczej mało, należy dolać sporo wody, tak aby po wlaniu sosu z powrotem do naczynia przykrył on kotlety. Zagotowujemy sos, dodajemy przecier, doprawiamy do smaku, mąki rozrabiamy zimną wodą i wlewamy do sosu, zagotowujemy, sos będzie raczej rzadki. Zalewamy nim kotlety i wstawiamy na chwilkę do piekarnika, gdy sos zacznie bulgotać to znaczy, że danie jest gotowe.
dodatkowe informacje
Można jeść jako samodzielne danie, lub np. z ziemniakami jak zwykle kotlety.
Uwaga z podanych proporcji wychodzi naprawdę spora porcja.
Kotlety można odgrzewać na patelni.

Ostatnią edycję dokonał moderator: