Chałka z rodzynkami, szafranem i miodem (AgusiaH)

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Chałka z rodzynkami, szafranem i miodem

Żółciutka od szafranu,lekko słodka, upstrzona czarnymi oczkami rodzynek wewnątrz i ziarenkami maku na zewnątrz.
czas: 3 godz. 10 min.
liczba porcji: 1 duża chałka na całą szerokość piekarnika

1/2 szkl rodzynek i gorąca woda do ich namoczenia
odrobina mąki do oprószenia rodzynek
szczypta szafranu i 1 łyżka gorącej wody do namoczenia
1/2 szkl mleka
1/4 szkl wody
1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży

2 i 2/3 szkl mąki
3/4 lyzki glutenu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 kopiasta łyżka przecieru jabłkowego
1,5 łyżki miodu
1,5 łżki cukru
1/2 łyżki miękkiego masła

1 jajko
2 łyżeczki słodkiej śmietanki
2 łyżki maku

sposób przygotowania
Rodzynki zalać gorącą wodą, po kilku minutach odsączyć i dokładnie osuszyć. Tuż przed dodaniem do ciasta oprószyć je mąką. Szafran namoczyć w 1 łyżce gorącej wody, potem dolać do niego ciepłe mleko.

METODA MANUALNA:
Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody, dodać 1,5 łzki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15 min. Mąkę wymieszać z solą i glutenem. Dodać roztrzepane jajko, miksturę drożdżową, szafran razem z mlekiem, przecier, miód i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać masło i rodzynki.Przykryte odstawić do wyrośnięcia w cieple na ok. 1 godz.

MASZYNA DO CHLEBA:
Nastawić na program do wyrabiania ciasta. Wrzucić wszystkie składniki oprócz rodzynek w/g instrukcji. Na 3 min przed końcem wyrabiania dodać rodzynki. Zostawić ciasto w maszynie do wyrośnięcia do końca programu (ok. 1 godz. rośnięcia).

NASTĘPNIE:
Natłuszczonymi dłońmi wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Lekko wyrobić i podzielić na 3 części. Z każdej z nich uformować zwężający się na końcach wałek. Z wałków zapleść warkocz.
Przenieść chałkę na blachę, przykrytą papierem do pieczenia lekko nasmarowanym masłem. Przykryć natłuszczoną folią plastikową i odstawić do drugiego rośnięcia na ok.40 min. Posmarować chałkę jajkiem roztrzepanym ze śmietanką i posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok.30 min.

dodatkowe informacje
Z tego przepisu wyrasta wielka rumiana chałka, której kromki posmarowane świeżutkim masłem niezwykle szybko gdzieś się ulatniają. Ciekawe gdzie..
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
A to jeszcze zdjęcie chałeczki dla wzrokowców :wink:

chalkafragwyslacmniam1.jpg
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
alez ona slicznie wyglada dziekujeza zdjecie
wzrokowa
belle :cheers:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
gluten to nie wiem, ale szafran to w wielu wiekszych marketach przy przyprawach lezy.

pzdr
yenn