- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
Chałka z rodzynkami, szafranem i miodem
Żółciutka od szafranu,lekko słodka, upstrzona czarnymi oczkami rodzynek wewnątrz i ziarenkami maku na zewnątrz.
czas: 3 godz. 10 min.
liczba porcji: 1 duża chałka na całą szerokość piekarnika
1/2 szkl rodzynek i gorąca woda do ich namoczenia
odrobina mąki do oprószenia rodzynek
szczypta szafranu i 1 łyżka gorącej wody do namoczenia
1/2 szkl mleka
1/4 szkl wody
1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
2 i 2/3 szkl mąki
3/4 lyzki glutenu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 kopiasta łyżka przecieru jabłkowego
1,5 łyżki miodu
1,5 łżki cukru
1/2 łyżki miękkiego masła
1 jajko
2 łyżeczki słodkiej śmietanki
2 łyżki maku
sposób przygotowania
Rodzynki zalać gorącą wodą, po kilku minutach odsączyć i dokładnie osuszyć. Tuż przed dodaniem do ciasta oprószyć je mąką. Szafran namoczyć w 1 łyżce gorącej wody, potem dolać do niego ciepłe mleko.
METODA MANUALNA:
Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody, dodać 1,5 łzki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15 min. Mąkę wymieszać z solą i glutenem. Dodać roztrzepane jajko, miksturę drożdżową, szafran razem z mlekiem, przecier, miód i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać masło i rodzynki.Przykryte odstawić do wyrośnięcia w cieple na ok. 1 godz.
MASZYNA DO CHLEBA:
Nastawić na program do wyrabiania ciasta. Wrzucić wszystkie składniki oprócz rodzynek w/g instrukcji. Na 3 min przed końcem wyrabiania dodać rodzynki. Zostawić ciasto w maszynie do wyrośnięcia do końca programu (ok. 1 godz. rośnięcia).
NASTĘPNIE:
Natłuszczonymi dłońmi wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Lekko wyrobić i podzielić na 3 części. Z każdej z nich uformować zwężający się na końcach wałek. Z wałków zapleść warkocz.
Przenieść chałkę na blachę, przykrytą papierem do pieczenia lekko nasmarowanym masłem. Przykryć natłuszczoną folią plastikową i odstawić do drugiego rośnięcia na ok.40 min. Posmarować chałkę jajkiem roztrzepanym ze śmietanką i posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok.30 min.
dodatkowe informacje
Z tego przepisu wyrasta wielka rumiana chałka, której kromki posmarowane świeżutkim masłem niezwykle szybko gdzieś się ulatniają. Ciekawe gdzie..
Żółciutka od szafranu,lekko słodka, upstrzona czarnymi oczkami rodzynek wewnątrz i ziarenkami maku na zewnątrz.
czas: 3 godz. 10 min.
liczba porcji: 1 duża chałka na całą szerokość piekarnika
1/2 szkl rodzynek i gorąca woda do ich namoczenia
odrobina mąki do oprószenia rodzynek
szczypta szafranu i 1 łyżka gorącej wody do namoczenia
1/2 szkl mleka
1/4 szkl wody
1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
2 i 2/3 szkl mąki
3/4 lyzki glutenu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 kopiasta łyżka przecieru jabłkowego
1,5 łyżki miodu
1,5 łżki cukru
1/2 łyżki miękkiego masła
1 jajko
2 łyżeczki słodkiej śmietanki
2 łyżki maku
sposób przygotowania
Rodzynki zalać gorącą wodą, po kilku minutach odsączyć i dokładnie osuszyć. Tuż przed dodaniem do ciasta oprószyć je mąką. Szafran namoczyć w 1 łyżce gorącej wody, potem dolać do niego ciepłe mleko.
METODA MANUALNA:
Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody, dodać 1,5 łzki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15 min. Mąkę wymieszać z solą i glutenem. Dodać roztrzepane jajko, miksturę drożdżową, szafran razem z mlekiem, przecier, miód i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać masło i rodzynki.Przykryte odstawić do wyrośnięcia w cieple na ok. 1 godz.
MASZYNA DO CHLEBA:
Nastawić na program do wyrabiania ciasta. Wrzucić wszystkie składniki oprócz rodzynek w/g instrukcji. Na 3 min przed końcem wyrabiania dodać rodzynki. Zostawić ciasto w maszynie do wyrośnięcia do końca programu (ok. 1 godz. rośnięcia).
NASTĘPNIE:
Natłuszczonymi dłońmi wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Lekko wyrobić i podzielić na 3 części. Z każdej z nich uformować zwężający się na końcach wałek. Z wałków zapleść warkocz.
Przenieść chałkę na blachę, przykrytą papierem do pieczenia lekko nasmarowanym masłem. Przykryć natłuszczoną folią plastikową i odstawić do drugiego rośnięcia na ok.40 min. Posmarować chałkę jajkiem roztrzepanym ze śmietanką i posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok.30 min.
dodatkowe informacje
Z tego przepisu wyrasta wielka rumiana chałka, której kromki posmarowane świeżutkim masłem niezwykle szybko gdzieś się ulatniają. Ciekawe gdzie..