Marynowana cebulka "perłowa":
1 kg cebuli perłowej
2 i pół łyżki soli
12 dkg cukru
400 ml octu ale 5%
2 ząbki czosnku
gałązka kopru
Cebulki zalać wrzątkiem.
Obraną cebulkę wrzucamy do wrzącej wody i trzymamy ją ok. 2 minut ciągle gotując - odcedzamy i zalewamy szybko zimną wodą.
Rozmieszać sól z 3 szklankami wody i zalać nią cebulkę.
Odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na 14 godzin. Odcedzić cebulkę włożyć do słoików.
Cukier, ocet, czosnek, koper gotujemy.
A gorącym wywarem zalewamy cebulkę i pasteryzujemy.

1 kg cebuli perłowej
2 i pół łyżki soli
12 dkg cukru
400 ml octu ale 5%
2 ząbki czosnku
gałązka kopru
Cebulki zalać wrzątkiem.
Obraną cebulkę wrzucamy do wrzącej wody i trzymamy ją ok. 2 minut ciągle gotując - odcedzamy i zalewamy szybko zimną wodą.
Rozmieszać sól z 3 szklankami wody i zalać nią cebulkę.
Odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na 14 godzin. Odcedzić cebulkę włożyć do słoików.
Cukier, ocet, czosnek, koper gotujemy.
A gorącym wywarem zalewamy cebulkę i pasteryzujemy.