Marynowana cebulka "perłowa".

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Marynowana cebulka "perłowa":


1 kg cebuli perłowej
2 i pół łyżki soli
12 dkg cukru
400 ml octu ale 5%
2 ząbki czosnku
gałązka kopru

Cebulki zalać wrzątkiem.
Obraną cebulkę wrzucamy do wrzącej wody i trzymamy ją ok. 2 minut ciągle gotując - odcedzamy i zalewamy szybko zimną wodą.
Rozmieszać sól z 3 szklankami wody i zalać nią cebulkę.
Odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na 14 godzin. Odcedzić cebulkę włożyć do słoików.
Cukier, ocet, czosnek, koper gotujemy.
A gorącym wywarem zalewamy cebulkę i pasteryzujemy.

:smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego:
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Z marynat to ja jedynie cebulkę lubię, i chętnie bym sobie to zrobiła tylko, że u mnie perłowej to raczej dostać nie będzie można...
 

żonka73

Member
Lut 27, 2005
85
0
0
No właśnie - też mam problem gdzie dostać tą perłową piękność :dump: :dump: :dump: : : : : :
Aaaa i jeszcze zapytam o ten wywar którym zalewamy cebulkę - czy to ten w którym stała cebulka , czy robimy nowy ???? :oops: :oops: :oops: :oops:
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
1
0
Po raz pierwszy dopiero dzisiaj widziałam w supermarkecie ELEA. Paczkowana po 25 dkg. Wahałam sie, co zrobić, ale chyba jutro kupię i zamarynuję. Jest taka śnieznobiała i malutka. Roboty będzie sporo z obieraniem. Ale liczy się efekt.