Caipirinha*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Cachaca
cukier brązowy
lód
limonka albo i dwie
icon_smile.gif


4a8262bad7783a674b64a9841f23e123-861483.jpg

7ff875a77a2be089bcb989b6d95086c8-861485.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
To moze ja troche uzupelnie ten przepis, bo przynajmniej orientacyjne proporcje i sposob wykonania sa dosc istotne ;)

Na 1/2 limonki bierzemy:
- 1 lyzke cukru (do klasycznych Caipirinhas uzywamy koniecznie zwykly bialy cukier), ja lubie troche mniej niz lyzke
- 3 lyzki Cachaca
- lod

Polowke limonki kroimy na 4 czesci, wrzucamy do szklaneczki, wsypujemy cukier i dobrze wyduszamy sok z limonki drewniana lyzka, unikajac naciskania na skorke, mieszamy tak aby chociaz czesc cukru sie rozpuscila. dodajemy lod i Cachace, mieszamy.

img70419wr.jpg
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Mysle, ze z brazowym cukrem tez smaczne, ale na pewno inaczej smakuja niz klasyczne
icon_smile.gif
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
ja to uwielbam :mrgreen: w Londynie tylko to sie zamawialo w knajpie :mrgreen:

szkoda ze u nas nie nie bardzo mozna ta wodke kupic ....

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
a na lotnisku mozna? albo w hiszpani lub w portugalii? mona kolezanka sie wybiera na wakacje w tamte rejony, to moze bym jej dociazyla walizke butelczyna ?

pzdr
yenn
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Piłam kiedyś caipirinhę w restauracji brazylijskiej na Waliców. Pamiętam, że mi smakowała... :roll:
Kurcze, napiłabym się znowu. :roll: :mrgreen:
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
a na lotnisku mozna? albo w hiszpani lub w portugalii? mona kolezanka sie wybiera na wakacje w tamte rejony, to moze bym jej dociazyla walizke butelczyna ?
W Portugalii owszem mozna , w duzych ilosciach i w kazdym sklepie spozywczym praktycznie
icon_smile.gif
. Od 7 do 15 euro za butelke. Taka jestem oblatana, bo u nas w domu duzo tego sie zuzywa. :mrgreen:

Potwierdzam bialy cukier, tu restauracji brazylijskich i Brazylijczykow bez liku i cukier zawsze bialy dodaja. Ale z brazowym moze byc ciekawa, musze sprobowac.
icon_smile.gif
Rownie klasyczny jest kruszony lod. ;)

Ostatnio pilam wynalazki w postaci caipirinha de morango i de manga , czyli truskawkowa i z mango, ale moim zdaniem sie nie umywaja do oryginalu. Ta wodka z trzciny cukrowej ma rzeczywiscie intensywny zapach i tylko limonka ja dobrze rownowazy.
 

Poziomka

Member
Paź 21, 2008
318
0
0
My czasami sobie robimy w domu Caipi ale wyłącznie z brązowym cukrem. W Brazylii robią rzeczywiście z białym cukrem ale tutaj w Dojczlandach nie spotkałam sie z tą wersją. Wszędzie gdzie byłam dają z brązowym.