Gratin dauphinois

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0


proste, ale bajecznie dobre. Inspiracja z gratin dauphinois (lub jak to się
tam pisze):

1 kg ziemniaków
200 ml śmietany
80 g masła
2 ząbki czosnku + jeden do wysmarowania formy
świeże zioła
sól i pieprz
ser gruyere + dałam resztki sera z lodówki (jakieś emmentalery i inne
dziurawce) ok. 100 g (lub więcej, jak kto lubi)

piekarnik nagrzać do temp 150 st C, żaroodporną formę wysmarowac masłem ze
zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
ziemniaki obrać i pociąć w cienkie plasterki
w garnku podgrzać masło ze śmietaną, czosnkiem, pieprzem i solą, wrzucic
plasterki ziemniaczane i podgotowac ok. 10 min. następnie wyłączyć gaz,
ziemniaki wymieszać ze świeżymi ziołami, można dodać drobno pokrojone suszone
pomidory. Przełożyć do żaroodpornej formy, posypać serem startym na tarce lub
drobno pokrojonym i zapiekać 1,5 godziny.

Proszę uzbroić się w cierpliwość - zapach, jaki 'produkuje' to danie, jest
powalający
icon_smile.gif
 

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Rzeczywiscie dobre.

Moze troche za tluste jak dla mnie; maslo daloby sie pominac. Ale napewno zrobie jeszcze kiedys.
 

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0
W jakiej temperaturze należy zapiekać ???

Strasznego smaka mi narobiłyście
icon_biggrin.gif
 

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0
Dziękuję za odpowiedź...odpowiedzi szukałem tutaj, bloga nie znałem.
 

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0
Och rzeczywiście...moja pomroczność
icon_wink.gif
dziekuję za zwrócenie uwagi.
icon_biggrin.gif