Prowansalskie buleczki z rodzynkami
Ale nie slodkie
Lekko slodkawe tylko, bardziej sniadaniowe - pysznie smakuja z serami ale tez i z miodem...
Przepis jest stary, pochodzi z malutkiej piekarni w Aix-en-Provence, ja robilam je w maszynie - ale przepis podaje tak jak brzmial w oryginale
3/4 szklanki rodzynkow
1 lyzka brandy
1 1/4 szklanki cipelawej wody
1 lyzeczka suchych drozdzy
2 lyzki brazowego cukru
1 1/2 szklanki pszennej maki
1 szklanka maki pszennej razowej
1/2 szklanki (z malym czubem) maki z prosa
4 lyzki mleka w proszku
1/2 lyzki grubej soli
roztrzepane jajko do posmarowania
Rodzynki zalac brandy, przykryc i zostawic na chwile.
Wode wlac do miski, wsypac drozdze i cukier, wymieszac. Dodac make pszenna i zamieszac 100 razy. Przykryc i zostawic w cieplym miejsscu na 30 minut.
Wymieszac razem make razowa, make z prosa, mleko w proszku i sol. Rodzynki odsaczyc i dodac do miski z zaczynem. Powoli wsypywac mieszanke mak, przelozyc na stolnice i wyrabiac ciasto - okolo 9-10 minut az bedzie gladkie i elastyczne, podsypujac reszta maki w razie koniecznosci.
Przelozyc do wysmarowanej maslem/olejem duzej miski, przykryc i zostawic az podwoi swoja objetosc, okolo 1 1/2 godziny.
Odgazowac, zostawic aby odpoczelo okolo 10 minut. Podzielic na 8-10 rownych czesci, formowac owalne buleczki, ukladac na blasze. Przykryc i znowu zostawic do wyrosniecia, tym razem na okolo 40 minut.
Piekarnik rozgrzac do 225 st.C. Delikatnie posmarowac buleczki rozbeltanym jajkiem i piec az ladnie sie zrumienia, okolo 25 minut.
Ale nie slodkie

Przepis jest stary, pochodzi z malutkiej piekarni w Aix-en-Provence, ja robilam je w maszynie - ale przepis podaje tak jak brzmial w oryginale

3/4 szklanki rodzynkow
1 lyzka brandy
1 1/4 szklanki cipelawej wody
1 lyzeczka suchych drozdzy
2 lyzki brazowego cukru
1 1/2 szklanki pszennej maki
1 szklanka maki pszennej razowej
1/2 szklanki (z malym czubem) maki z prosa
4 lyzki mleka w proszku
1/2 lyzki grubej soli
roztrzepane jajko do posmarowania
Rodzynki zalac brandy, przykryc i zostawic na chwile.
Wode wlac do miski, wsypac drozdze i cukier, wymieszac. Dodac make pszenna i zamieszac 100 razy. Przykryc i zostawic w cieplym miejsscu na 30 minut.
Wymieszac razem make razowa, make z prosa, mleko w proszku i sol. Rodzynki odsaczyc i dodac do miski z zaczynem. Powoli wsypywac mieszanke mak, przelozyc na stolnice i wyrabiac ciasto - okolo 9-10 minut az bedzie gladkie i elastyczne, podsypujac reszta maki w razie koniecznosci.
Przelozyc do wysmarowanej maslem/olejem duzej miski, przykryc i zostawic az podwoi swoja objetosc, okolo 1 1/2 godziny.
Odgazowac, zostawic aby odpoczelo okolo 10 minut. Podzielic na 8-10 rownych czesci, formowac owalne buleczki, ukladac na blasze. Przykryc i znowu zostawic do wyrosniecia, tym razem na okolo 40 minut.
Piekarnik rozgrzac do 225 st.C. Delikatnie posmarowac buleczki rozbeltanym jajkiem i piec az ladnie sie zrumienia, okolo 25 minut.
