- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Polecane przez Bajaderkę:
Baklava Muffins by Nigella Lawson
Nadzienie:
1/2 szklanki posiekanych orzechow wloskich
1/3 szklanki cukru
1 1/2 lyzeczki cynamonu
3 lyzki roztopionego masla
Muffiny:
1 szklanka i 7 lyzek maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki cukru
1 duze jajko
3 lyzki rozpuszczonego masla
1 szklanka + 2 lyzki maslanki (mozna tez uzyc 3/4 szklanki naturalnego jogurtu i 1/3 szklanki mleka)
Na wierzch:
miod, okolo 1/2 szklanki
papierowe foremki do muffinow
Rozgrzac piekarnik do 200 st.C. Wszystkie skladniki nadzienia wymieszac w malej miseczce.
Wymieszac razem suche skladniki - make, proszek, sode i cukier. I osobno polaczyc wszystkie mokre skladniki - maslanke, jajko i rozpuszczone maslo. Wlac do suchych skladnikow i jak z kazda muffinowa masa - delikatnie wymieszac, tak tylko zeby skladniki sie polaczyly.
Wypelniac wglebienia muffinowe do 1/3 wysokosci, teraz dodac niecala lyzke nadzienia i przykryc warstwa ciasta, tak do 2/3 wysokosci foremki. Resztkami nadzienia posypac wierzch muffinow i piec okolo 15 minut, powinny byc ladnie zrumienione. Wyjac, lekko polac miodem.

Baklava Muffins by Nigella Lawson
Nadzienie:
1/2 szklanki posiekanych orzechow wloskich
1/3 szklanki cukru
1 1/2 lyzeczki cynamonu
3 lyzki roztopionego masla
Muffiny:
1 szklanka i 7 lyzek maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki cukru
1 duze jajko
3 lyzki rozpuszczonego masla
1 szklanka + 2 lyzki maslanki (mozna tez uzyc 3/4 szklanki naturalnego jogurtu i 1/3 szklanki mleka)
Na wierzch:
miod, okolo 1/2 szklanki
papierowe foremki do muffinow
Rozgrzac piekarnik do 200 st.C. Wszystkie skladniki nadzienia wymieszac w malej miseczce.
Wymieszac razem suche skladniki - make, proszek, sode i cukier. I osobno polaczyc wszystkie mokre skladniki - maslanke, jajko i rozpuszczone maslo. Wlac do suchych skladnikow i jak z kazda muffinowa masa - delikatnie wymieszac, tak tylko zeby skladniki sie polaczyly.
Wypelniac wglebienia muffinowe do 1/3 wysokosci, teraz dodac niecala lyzke nadzienia i przykryc warstwa ciasta, tak do 2/3 wysokosci foremki. Resztkami nadzienia posypac wierzch muffinow i piec okolo 15 minut, powinny byc ladnie zrumienione. Wyjac, lekko polac miodem.