- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0

o smaku agrestowym
2kg cukini (dokladnie chyba 2,20 mialam)
4 limonki
mniej jak 2 szkl cukru
1 saszetka czystej pektyny w plynie (kraft - 85g)
wychodzi okolo 1450g dzemu.
Cukinie obrac ,rozdrobnic i rozgotowac dodajac ok 1/2 szkl cukru. Spazone limonki przekroic na pol i ukroic po plasterku z kazdej polowki. Z reszty wycisnac sok (reka meza wycisnela wszystko do ostatniej kropelki). W miedzyczasie plasterki podsmazyc w cukrze. Jak juz z cukini jest marmolada (taka packa jak z jablka) dodac sok razem z pulpa, syrop z patelni i cukier do smaku. Pogotowac 20-30 min na minimalnym gazie. Pogotowac z dodatkiem zelujacym - czas zgodny z instrukcja. Nakladac w pasteryzowane, wyparzone sloiki ukladajac na boku, przy sciance po plasterku limonki. Zakrecac.
Sloiki pasteryzowalam za rada Buki w mikrofali. Mozna tez w piekarniku. 10 min w 110stopni