Dzem z cukini z limonka

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
mvc050s6gw.jpg

o smaku agrestowym :mrgreen:

2kg cukini (dokladnie chyba 2,20 mialam)
4 limonki
mniej jak 2 szkl cukru
1 saszetka czystej pektyny w plynie (kraft - 85g)

wychodzi okolo 1450g dzemu.

Cukinie obrac ,rozdrobnic i rozgotowac dodajac ok 1/2 szkl cukru. Spazone limonki przekroic na pol i ukroic po plasterku z kazdej polowki. Z reszty wycisnac sok (reka meza wycisnela wszystko do ostatniej kropelki). W miedzyczasie plasterki podsmazyc w cukrze. Jak juz z cukini jest marmolada (taka packa jak z jablka) dodac sok razem z pulpa, syrop z patelni i cukier do smaku. Pogotowac 20-30 min na minimalnym gazie. Pogotowac z dodatkiem zelujacym - czas zgodny z instrukcja. Nakladac w pasteryzowane, wyparzone sloiki ukladajac na boku, przy sciance po plasterku limonki. Zakrecac.

Sloiki pasteryzowalam za rada Buki w mikrofali. Mozna tez w piekarniku. 10 min w 110stopni
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Czym zastąpić czystą pektynę...??? :shock:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
Johasiu? Nie mam pojecia, bo co kraj to obyczaj.
Podejrzewam, ze zelfix to wlasnie pektyna z czymstam.
Akurat dobrze mi sie trafilo, ze w sklepie tylko to bylo. Badalam sklad proszkow do zelowania i one poza pektyna maja substancje dodatkowe jak zapach czy kolor.
Udalo sie mezowi dobra rzecz wypatrzyc i tyle.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
No rzeczywiście - żelfix.. Że też sama na to nie wpadłam. :dump:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
no i bede powtarzac w przyszlym roku.
cenowo nie warto
ale troszke mozna ;)
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Bardzo ładnie wyglądają te słoiczki. :mniam: :mrgreen:

A czy zamiast limonki można dać cytrynę...?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
na pewno.

Limonka dla mnie delikatniejsza - i taki charakterystyczny zapach ma, ktory bardzo lubie.

A poza tym duzo tansze byly :mrgreen:
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
kermidt @ 1 Aug 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=154419Limonka dla mnie delikatniejsza - i taki charakterystyczny zapach ma, ktory bardzo lubie.
A poza tym duzo tansze byly <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo-->
W Polsce limonki są DUŻO droższe od cytrynek, bo ok.1-1,5 kosztuje jedna sztuka. Ale wczoraj odwiedziłam &quot;Makro&quot; i ze zdumieniem spostrzegłam, że w koszu z przecenami leżą woreczki z limonkami. Cena powaliła mnie na kolana
anbetung.gif
1,10 zł/kg !!! -teraz mam wyrzuty sumienia, że wzięłam tylko jeden woreczek [65 dag]. Tak w ogóle to szukałam rabarbaru [na targu już nie ma, a w hipermarketach cena 2-3 razy wyższa]- i znalazłam za 1,40 zł/kg. Więc mam teraz przygotowania do dżemiku rabarbarowego lub syropu. Przygotowuję się do tego luż od lat, ale zawsze jakoś przeleciał czas na rabarbar i już. A teraz upolowałam.

A co do cukinni to u nas jest bardzo tania. Młodziutka za 3-4 zł za kg, a taka wyrośnięta nawet za 50 groszy za sztukę [1,5-2 kg], więc można szaleć. Cukinia, mam wrażenie, jest często wykorzystywana jako &quot;wypełniacz&quot;, który zwielokrotnia ilość każdego wyrobu [sałatki, leczo, etc.]- tanim kosztem. Przy tym jest delikatna i wszechstronna. Robiłam dzemy jabłkowe i wieloowocowe z cukinią, sałatki, sosy, ketchup, placki,...itp.

Mam zamiar jeszcze zrobić dżemik z kiwi i limonek. Ale narazie to, co najpilniejsze, czyli rabarbar.