IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Ogórki z curry
gabka
post 9 Aug 2005, 07:34
Post #1


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 181
Dołączył: 20-March 05
Skąd: Kołobrzeg
Użytkownik nr: 427



1-1,5 kg ogórków pokrojonych na cząstki.

Zalewa:

1l. wody
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl.octu 10%
1,5 łyżki soli
3 łyżki curry

4 cebule
listki selera
gorczyca

Zagotować składniki zalewy, dodac cebule pokrojona w krążki i zdjąć z ognia. Do kazdego słoiczka włozyc po listku selera i troszkę ziaren gorczycy, no i oczywiscie ogórki. Przy wlewaniu do słoików, zalewe nalezy zamieszac, zeby curry podniosła sie z dna i równomiernie rozłozyła w słoikach.
pasteryzowac 2 min. Nie robiłam ale jadłam, polecam:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 9 Aug 2005, 14:15
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 41.889
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



Jakies specjalne czastki tych ogorasow?

Listki rozumiem z naciowego? Czy zle rozumiem?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gabka
post 9 Aug 2005, 19:04
Post #3


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 181
Dołączył: 20-March 05
Skąd: Kołobrzeg
Użytkownik nr: 427



Listki z młodego korzeniowego ale i z naciowego tez pewnie mogą byc. Malutkie ogoraski na pół, wieksze na ćwiartki. Wnetrze ogórków barwi sie na lekko żółto, fajnie wygląda i smakuje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Noemi
post 14 Jul 2007, 11:20
Post #4


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 139
Dołączył: 6-February 07
Skąd: Gliwice
Użytkownik nr: 3.138



Mam pytanie: Czy zalewę trzeba przestudzić czy gorącą zalewać ogórki? Pozdrawiam. Noemi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hiena
post 14 Jul 2007, 11:39
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.646
Dołączył: 6-May 05
Skąd: znikąd
Użytkownik nr: 506



Nie jest to konieczne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Noemi
post 14 Jul 2007, 11:55
Post #6


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 139
Dołączył: 6-February 07
Skąd: Gliwice
Użytkownik nr: 3.138



Dzięki za szybką odpowiedź, własnie zalewam:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KAROTKA
post 26 Jul 2007, 09:25
Post #7


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.245
Dołączył: 27-May 07
Skąd: Dolny Śląsk
Użytkownik nr: 4.167



Ja 3-4 lata pod rząd robiłam ogórki curry, ale niestety niektóre robiły się gorzkie. Używałam firmowych i świeżych przypraw, a nie jakichś wynalazków. Nie mam pojęcia, dlaczego się tak działo. Ogórki różne, więc pewnie nie od nich. Moje były robione wg przepisu na "Ogórki chilli" -tylko przyprawy były zamienione na curry, ale dostałam przepis od kogoś, kto podobno wypróbował. Ale sama już nie wiem. gruebel_2.gif Teraz mam jakiś uraz , ale może wg tego przepisu się odważę ,w końcu nie jest tych ogórków bardzo dużo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Noemi
post 26 Jul 2007, 13:35
Post #8


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 139
Dołączył: 6-February 07
Skąd: Gliwice
Użytkownik nr: 3.138



Zrobiłam te ogóreczki, są pyszne. Dzięki za super przepis. Noemi bussi.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasik
post 11 Aug 2007, 16:20
Post #9


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 535
Dołączył: 14-December 05
Użytkownik nr: 1.102



Zrobiłam.
Kiedy mogę spróbować? lecker.gif Czy muszą odstać jakiś czas?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KASIA.B
post 13 Aug 2007, 18:21
Post #10


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 201
Dołączył: 13-February 06
Skąd: Śląsk
Użytkownik nr: 1.379



a ja zrobiłam według takiego przepisu, gdzies kiedyś wygoolganego icon_wink.gif

wyszły baaardzo dobre:



OGÓRKI CURRY - SAŁATKA !!!!!!!!
3 kg ogórków
5 dużych cebul
ok. 1,5 łyżki soli
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
3 szklanki cukru
3 łyżki curry
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżka pieprzu w ziarenkach
3 łyżki słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki gorczycy

Ogórki umyć i ze skórką pokroić w dość grube plasterki Cebulę obrać, umyć i pokroić w półksiężyce. Posolić ją, wymieszać i zostawić na 1 godzinę.
Do dużego garnka wlać wodę, ocet i wsypać cukier. Następnie dodać curry, mielony pieprz, pieprz w ziarenkach, słodką paprykę w proszku i gorczycę. Do gotującej się zalewy wrzucić pokrojone ogórki i cebulę rezem z sokiem, który puściła. Wszystko wymieszać i razem pogotować jeszcze około 5-10 minut.
Gorące wykładać do umytych i suchych słoików. Napełnione słoiki zakręcać i odwracać je do góry dnem na około 20 minut.
Nie trzeba pasteryzować.
Załączone pliki
Załączony plik  P2160011a.JPG ( 38.44K ) Suma pobrań: 36
Załączony plik  P2160011.JPG ( 549.3K ) Suma pobrań: 11
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasik
post 14 Aug 2007, 15:58
Post #11


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 535
Dołączył: 14-December 05
Użytkownik nr: 1.102



CYTAT(kasik @ 11 Aug 2007, 17:20 ) *
Zrobiłam.
Kiedy mogę spróbować? lecker.gif Czy muszą odstać jakiś czas?


Nie wytrzymałam i spróbowałam.Są pyszne.Dla mnie ciut za ostre,ale ja wrzodowiec jestem i wszystko co ostrzejsze to zakazane.Jednak te ogóraski są pycha i nie oprę się im.Można by je wykorzystać do jakiejś fajnej sałatki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasik
post 10 Jul 2008, 23:10
Post #12


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 535
Dołączył: 14-December 05
Użytkownik nr: 1.102



Jak ten czas szybko leci już prawie rok minął od poprzedniego postu.

Znów zrobiłam te ogóraski.Tym razem z potrójnej porcji.
One są pyszne.
Spróbujcie raz a na pewno nie pożałujecie.
Jemy same lub do sałatki np. gyros czy z kurczakiem curry.
I w tym roku mama się skusiła i przepis wzięła.Też jej zasmakowało.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 20 Jul 2008, 23:05
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.458
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



A ja mam jeszcze inny przepis, niestety, nie pamiętam skąd :
2.5 kg ogórków ( pokroić w plastry lub w ćwiartki)
3 średnie cebule ( pokroić w półplasterki)
2 łyżki soli
1.5 szklanki octu
1.5 szklanki cukru
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ziaren gorczycy

Ogórki z cebulą zasypać solą, wymieszać i odstawić na 3 godziny.
Nie odlewać soku, który puszczą. Dodać przyprawy.
Zagotowac ocet z cukrem, lekko ostudzić, zalać ogórki, dokładnie wymieszać.
Układać w słojach, dopełniać zalewą, pasteryzować 10 minut.

Zrobiłam wczoraj pół porcji z obranych, pokrojonych w ćwiartki ogórków.
W tamtym roku wyszły bardzo smaczne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ashira
post 26 Jun 2009, 20:51
Post #14


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.762
Dołączył: 11-December 08
Użytkownik nr: 12.777



od razu zapiszę, żeby pamiętać żeby je zrobić! spróbowałam od współlokatorki i się zakochałam! są cudowne!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasik
post 26 Jun 2009, 21:33
Post #15


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 535
Dołączył: 14-December 05
Użytkownik nr: 1.102



Ja będę robić już trzeci raz i tym razem z poczwórnej porcji bo co roku robię ich za mało. icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
futro76
post 31 Jul 2009, 17:17
Post #16


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 200
Dołączył: 27-July 09
Skąd: poznań
Użytkownik nr: 16.831



zrobiłam i jedyne co moge powiedzieć... polecam:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasik
post 17 Jul 2010, 11:33
Post #17


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 535
Dołączył: 14-December 05
Użytkownik nr: 1.102



Podnoszę bo jak co roku znów robię te ogóraski.
Z potrójnej,albo poczwórnej porcji.
To moje ulubione ogórki.
Wykorzystuję je wszędzie gdzie potrzebne są ogórki konserwowe.Albo wcinamy same.
Rewelacja.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 15 Aug 2010, 08:03
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(Joanna @ 21 Jul 2008, 00:05 ) *
A ja mam jeszcze inny przepis, niestety, nie pamiętam skąd :
2.5 kg ogórków ( pokroić w plastry lub w ćwiartki)
3 średnie cebule ( pokroić w półplasterki)
2 łyżki soli
1.5 szklanki octu
1.5 szklanki cukru
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ziaren gorczycy

Ogórki z cebulą zasypać solą, wymieszać i odstawić na 3 godziny.
Nie odlewać soku, który puszczą. Dodać przyprawy.
Zagotowac ocet z cukrem, lekko ostudzić, zalać ogórki, dokładnie wymieszać.
Układać w słojach, dopełniać zalewą, pasteryzować 10 minut.

Zrobiłam wczoraj pół porcji z obranych, pokrojonych w ćwiartki ogórków.
W tamtym roku wyszły bardzo smaczne.

zrobiłam , tylko nie doczytałam i nie obrałam ,ale mam nadzieje ,że i tak będą icon_mrgreen.gif smaczne
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 20th May 2019 - 14:36