Ogórki z curry

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
1-1,5 kg ogórków pokrojonych na cząstki.

Zalewa:

1l. wody
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl.octu 10%
1,5 łyżki soli
3 łyżki curry

4 cebule
listki selera
gorczyca

Zagotować składniki zalewy, dodac cebule pokrojona w krążki i zdjąć z ognia. Do kazdego słoiczka włozyc po listku selera i troszkę ziaren gorczycy, no i oczywiscie ogórki. Przy wlewaniu do słoików, zalewe nalezy zamieszac, zeby curry podniosła sie z dna i równomiernie rozłozyła w słoikach.
pasteryzowac 2 min. Nie robiłam ale jadłam, polecam:)
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Jakies specjalne czastki tych ogorasow?

Listki rozumiem z naciowego? Czy zle rozumiem?
 

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
Listki z młodego korzeniowego ale i z naciowego tez pewnie mogą byc. Malutkie ogoraski na pół, wieksze na ćwiartki. Wnetrze ogórków barwi sie na lekko żółto, fajnie wygląda i smakuje.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Nie jest to konieczne.
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Ja 3-4 lata pod rząd robiłam ogórki curry, ale niestety niektóre robiły się gorzkie. Używałam firmowych i świeżych przypraw, a nie jakichś wynalazków. Nie mam pojęcia, dlaczego się tak działo. Ogórki różne, więc pewnie nie od nich. Moje były robione wg przepisu na "Ogórki chilli" -tylko przyprawy były zamienione na curry, ale dostałam przepis od kogoś, kto podobno wypróbował. Ale sama już nie wiem.
gruebel_2.gif
Teraz mam jakiś uraz , ale może wg tego przepisu się odważę ,w końcu nie jest tych ogórków bardzo dużo.
 

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
a ja zrobiłam według takiego przepisu, gdzies kiedyś wygoolganego
icon_wink.gif


wyszły baaardzo dobre:



OGÓRKI CURRY - SAŁATKA !!!!!!!!
3 kg ogórków
5 dużych cebul
ok. 1,5 łyżki soli
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
3 szklanki cukru
3 łyżki curry
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżka pieprzu w ziarenkach
3 łyżki słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki gorczycy

Ogórki umyć i ze skórką pokroić w dość grube plasterki Cebulę obrać, umyć i pokroić w półksiężyce. Posolić ją, wymieszać i zostawić na 1 godzinę.
Do dużego garnka wlać wodę, ocet i wsypać cukier. Następnie dodać curry, mielony pieprz, pieprz w ziarenkach, słodką paprykę w proszku i gorczycę. Do gotującej się zalewy wrzucić pokrojone ogórki i cebulę rezem z sokiem, który puściła. Wszystko wymieszać i razem pogotować jeszcze około 5-10 minut.
Gorące wykładać do umytych i suchych słoików. Napełnione słoiki zakręcać i odwracać je do góry dnem na około 20 minut.
Nie trzeba pasteryzować.
 

Załączniki

  • P2160011.JPG
    P2160011.JPG
    549.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P2160011a.JPG
    P2160011a.JPG
    38.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Jak ten czas szybko leci już prawie rok minął od poprzedniego postu.

Znów zrobiłam te ogóraski.Tym razem z potrójnej porcji.
One są pyszne.
Spróbujcie raz a na pewno nie pożałujecie.
Jemy same lub do sałatki np. gyros czy z kurczakiem curry.
I w tym roku mama się skusiła i przepis wzięła.Też jej zasmakowało.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,272
3,517
113
A ja mam jeszcze inny przepis, niestety, nie pamiętam skąd :
2.5 kg ogórków ( pokroić w plastry lub w ćwiartki)
3 średnie cebule ( pokroić w półplasterki)
2 łyżki soli
1.5 szklanki octu
1.5 szklanki cukru
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ziaren gorczycy

Ogórki z cebulą zasypać solą, wymieszać i odstawić na 3 godziny.
Nie odlewać soku, który puszczą. Dodać przyprawy.
Zagotowac ocet z cukrem, lekko ostudzić, zalać ogórki, dokładnie wymieszać.
Układać w słojach, dopełniać zalewą, pasteryzować 10 minut.

Zrobiłam wczoraj pół porcji z obranych, pokrojonych w ćwiartki ogórków.
W tamtym roku wyszły bardzo smaczne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Podnoszę bo jak co roku znów robię te ogóraski.
Z potrójnej,albo poczwórnej porcji.
To moje ulubione ogórki.
Wykorzystuję je wszędzie gdzie potrzebne są ogórki konserwowe.Albo wcinamy same.
Rewelacja.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,670
490
83
Joanna @ 21 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=729975A ja mam jeszcze inny przepis, niestety, nie pamiętam skąd :
2.5 kg ogórków ( pokroić w plastry lub w ćwiartki)
3 średnie cebule ( pokroić w półplasterki)
2 łyżki soli
1.5 szklanki octu
1.5 szklanki cukru
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ziaren gorczycy

Ogórki z cebulą zasypać solą, wymieszać i odstawić na 3 godziny.
Nie odlewać soku, który puszczą. Dodać przyprawy.
Zagotowac ocet z cukrem, lekko ostudzić, zalać ogórki, dokładnie wymieszać.
Układać w słojach, dopełniać zalewą, pasteryzować 10 minut.

Zrobiłam wczoraj pół porcji z obranych, pokrojonych w ćwiartki ogórków.
W tamtym roku wyszły bardzo smaczne.
zrobiłam , tylko nie doczytałam i nie obrałam ,ale mam nadzieje ,że i tak będą
icon_mrgreen.gif
smaczne