IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką
bajaderka
post 24 Aug 2005, 18:34
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Drozdzowy placek ze sliwkami i kruszonka

Zaczyn:
4 lyzeczki suchych drozdzy
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki maki
1/4 lyzeczki cukru

Ciasto:
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki cukru
1 lyzka rumu (niekoniecznie)
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
skorka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
4 lyzki (cwiartka kostki) rozpuszczonego masla
1 cale jajko
1 zoltko
2 3/4 szklanki maki
sliwki wegierki, okolo 20

Kruszonka:
180g maki
100g cukru
1 maly cukier waniliowy
1/2 kostki mocno rozgrzanego, roztopionego masla
1/4 lyzeczki cynamonu

Wlac mleko do duzej miski, dodac drozdze i zostawic na kilka minut. Dodac make i cukier i wymieszac. Przykryc i zostawic az podwoi swoja objetosc. Dodac pozostale skladniki i dobrze wyrobic. Ciasto powinno byc miekkie i elastyczne. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine, az podwoi swoja objetosc. W miedzyczasie przygotowac kruszonke - make wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalac goracym, roztopionym maslem i dobrze wszystkie skladniki polaczyc. Duza blache o wymiarach 43x30cm posmarowac maslem, wylozyc na nia wyrosniete ciasto, rozciagnac je rownomiernie (ciasto bedzie dosc cienkie). Ulozyc rzedami polowki sliwek (skorka do ciasta), posypac kruszonka (glownie pomiedzy sliwkami), przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na okolo 30 minut. Piec w temperaturze 180ºC, az ciasto lekko sie zrumieni.

Pyszne jeszcze cieple!

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 24 Aug 2005, 19:48
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



jeszcze walizki nie rozpakowane, a Ty już zaczynasz ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 24 Aug 2005, 19:50
Post #3


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



CYTAT(Liska)
jeszcze walizki nie rozpakowane, a Ty już zaczynasz


Po tym rozpoznaje się prawdziwą Cincinkę! Z krwi i kości!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 24 Aug 2005, 19:53
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



przepis to przecież znamy znamy - przepyszne jest to ciasto!! Wspaniałe!
A nowe zdjęcie bossskie!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 24 Aug 2005, 20:25
Post #5


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



CYTAT(Liska)
jeszcze walizki nie rozpakowane, a Ty już zaczynasz ;)


Doslownie icon_smile.gif

Walizki dopiero dzisiaj sprzatnelam - a pierwsze co zrobilam po przyjezdzie to nakupilam sliwek icon_smile.gif I teraz robie powidla, marmolade nutinkowa, a i przy okazji ciasto upieklam

Smacznego! icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 24 Aug 2005, 21:07
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



Właśnie.... znalazłam w kuchni śliwki, któe mama od babci przywiozła wraz z książką o pizzy Zgadnijmy, co bedzie jutro pieczone?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 24 Aug 2005, 21:15
Post #7


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



CYTAT(Malgosimi)
Właśnie.... znalazłam w kuchni śliwki, któe mama od babci przywiozła wraz z książką o pizzy Zgadnijmy, co bedzie jutro pieczone?


dopiero jutro ??? ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ganga
post 24 Aug 2005, 21:45
Post #8


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 154
Dołączył: 14-December 04
Skąd: Francja/USA
Użytkownik nr: 221



pyszne ciasto, robilam je juz w zeszlym sezonie,
na razie sliwki jemy ot tak - nie przerobione (zeby sie nimi nacieszyc ), ale juz niedlugo pokusze sie no wrzucenie je na drozdzowke..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
annia28
post 26 Aug 2005, 20:51
Post #9


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 308
Dołączył: 11-July 05
Skąd: małopolska
Użytkownik nr: 607



Pyszne to ciacho - jakoś nie robiłam ciasta drożdzowego bo mi nie smakowało za bardzo - ale to jest pyszniutkie - a ta kruszonka - niebo w gębie - mniammm!
dzięki Bajaderko
pozdro Ania
Go to the top of the page
 
+Quote Post
syso
post 20 Sep 2005, 07:56
Post #10


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.148
Dołączył: 22-December 04
Użytkownik nr: 233



4 lyzeczki suchych to ile jest zywych drozdzy? Podpowiedzcie, bo chcialabym zrobic te drozdzowke
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hiena
post 20 Sep 2005, 08:48
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.646
Dołączył: 6-May 05
Skąd: znikąd
Użytkownik nr: 506



http://cincin.cc/index.php?showtopic=77
Go to the top of the page
 
+Quote Post
syso
post 20 Sep 2005, 09:13
Post #12


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.148
Dołączył: 22-December 04
Użytkownik nr: 233



CYTAT(sylion)

Dzieki Sylwia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 3 Oct 2005, 09:08
Post #13


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



robilam to ciasto w sobote, i musze powiedziec ze jest cudne - takiego drozdzowego puszystego to mi sie jeszcze nie udalo upiec, wysmienite ciasto.

dzieki bajaderko za kolejny rewelacyjny przepis!!!

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 7 Oct 2005, 06:45
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Bajaderko, czy to jest ta pysznosc z Mniama ?
Bo ja posialam tamten przepis i chciwnie teraz patrze na ten
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewa1975
post 5 Dec 2005, 16:00
Post #15


pomoc kuchenna
*

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 169
Dołączył: 5-August 05
Skąd: Katowice
Użytkownik nr: 635



czy można dać mrożone śliwki?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nurthena
post 5 Dec 2005, 19:13
Post #16


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 320
Dołączył: 23-October 05
Skąd: Włocławek
Użytkownik nr: 876



podnosze pytanko bo ten placek wygladac tak cudownie ze najchetniej bym to zdjatko zjadla
;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hansenjoasia
post 9 Aug 2006, 20:12
Post #17





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 5
Dołączył: 18-June 06
Skąd: Dania
Użytkownik nr: 1.876



Dziekuje za smakowity przepis.Wlasnie upieklam ciasto tak ze pachnie w calym domu i sprobowalam maly kawaleczek....mmmmm....bardzo smaczne .Za takim smakiem tesknilam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgaKyc
post 9 Aug 2006, 21:32
Post #18


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.659
Dołączył: 16-March 06
Użytkownik nr: 1.511



Musze go zrobic... jutro kupie owoce
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nunia
post 10 Aug 2006, 21:29
Post #19


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 289
Dołączył: 12-March 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 401



Zrobione - panowie zachwyceni. Ciasto tak mi urosło, że 'zjadło' śliwki i kruszonkę, tak, że część śliwek mam na dole:)
Jest pyszniutkie!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
morella
post 12 Sep 2006, 00:41
Post #20


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 393
Dołączył: 24-September 05
Skąd: NY:(
Użytkownik nr: 777



Wyprobowany, zachwalany i zjedzony :D Naprawde przepyszne ciasto drozdzowe z ta nutka cytrynowa.... mnia mniam.gif mniam.gif m dziekuje bajaderko za kolejny przepyszny przepis :D herzen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 19th August 2018 - 05:34