- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Rustykalny chleb ziemniaczany
szybki, łatwy chleb dobry w smaku – alternatywa dla tych co nie mają zakwasu
(źródło: Petra Holzapfel))
Składniki
680g ugotowanych ziemniaków
660g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
120ml ciepłej wody, która została z gotowania ziemniaków
1 łyżka drożdży suszonych lub
15g świeżych
2 łyżki oleju
2 łyżki soli (uwaga: połowę soli użyjemy do gotowania ziemniaków!)
Ziemniaki zagotować w osolonej wodzie, przed odcedzeniem pozostawić 120ml wody do ciasta chlebowego.
Przygotowanie ciasta chlebowego:
Ostudzone i dobrze ugniecione bądź przeciśnięte przez praskę ziemniaki wkładamy do maszyny (miksera, miski). Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, w której się gotowały ziemniaki i pozostawiamy na 5 minut. Dodajemy do masy ziemniaczanej razem z olejem i mieszamy, powoli dodając resztę soli i mąkę. Zagniatamy ciasto ok. 10 minut, odstawiamy na 30 minut.
Następnie wyjmujemy z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczamy i dzielimy na dwie części. Formujemy najpierw dwie kule, które lekko rozciągamy na boki i zawijając końce zlepiamy je na górze, tworząc bardziej lub mniej zgrabny, pękaty woreczek. Układamy na posypanej mąką ścierce zlepionym zamknięciem do dołu i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte końcami ściereczki na 30 do 40 minut. Następnie zgrabnym ruchem otwieramy i odwracamy bochenki (najlepiej na łopatę) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 st C) tym razem łączeniem do góry.
Pieczemy ok. 40 minut, aż do mocnego zrumienienia powierzchni chleba.
________________________________________
Wyjątkowo szybki i łatwy do zrobienia chleb – a przy tym bardzo dobry w smaku. Nie ma w ogóle suchego miaższu jak chleby na drożdzach i jest miękki i świeży przez kilka dni. To chyba zasługa duzej ilości ziemniaków.
Jestem naprawde pozytywnie zaskoczona tym chlebem. Ma miekka skorkę tak inną niż chleby na zakwasie.
Zrobiłam z polowy składników - wyszedł duży lekko plaskaty bochenek.
szybki, łatwy chleb dobry w smaku – alternatywa dla tych co nie mają zakwasu
(źródło: Petra Holzapfel))

Składniki
680g ugotowanych ziemniaków
660g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
120ml ciepłej wody, która została z gotowania ziemniaków
1 łyżka drożdży suszonych lub
15g świeżych
2 łyżki oleju
2 łyżki soli (uwaga: połowę soli użyjemy do gotowania ziemniaków!)
Ziemniaki zagotować w osolonej wodzie, przed odcedzeniem pozostawić 120ml wody do ciasta chlebowego.
Przygotowanie ciasta chlebowego:
Ostudzone i dobrze ugniecione bądź przeciśnięte przez praskę ziemniaki wkładamy do maszyny (miksera, miski). Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, w której się gotowały ziemniaki i pozostawiamy na 5 minut. Dodajemy do masy ziemniaczanej razem z olejem i mieszamy, powoli dodając resztę soli i mąkę. Zagniatamy ciasto ok. 10 minut, odstawiamy na 30 minut.
Następnie wyjmujemy z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczamy i dzielimy na dwie części. Formujemy najpierw dwie kule, które lekko rozciągamy na boki i zawijając końce zlepiamy je na górze, tworząc bardziej lub mniej zgrabny, pękaty woreczek. Układamy na posypanej mąką ścierce zlepionym zamknięciem do dołu i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte końcami ściereczki na 30 do 40 minut. Następnie zgrabnym ruchem otwieramy i odwracamy bochenki (najlepiej na łopatę) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 st C) tym razem łączeniem do góry.
Pieczemy ok. 40 minut, aż do mocnego zrumienienia powierzchni chleba.
________________________________________
Wyjątkowo szybki i łatwy do zrobienia chleb – a przy tym bardzo dobry w smaku. Nie ma w ogóle suchego miaższu jak chleby na drożdzach i jest miękki i świeży przez kilka dni. To chyba zasługa duzej ilości ziemniaków.
Jestem naprawde pozytywnie zaskoczona tym chlebem. Ma miekka skorkę tak inną niż chleby na zakwasie.
Zrobiłam z polowy składników - wyszedł duży lekko plaskaty bochenek.