Rustykalny chleb ziemniaczany/alternatywa dla bezzakwasowców

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
No proszę... A właśnie na jakiś nowy chleb mi sie zbierało pomału...
icon_smile.gif
Przepisik jak znalazł...
 

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
Zostalo mi sie ziemniakow z obiadu wiec upieklam ten chlebek.
Udal sie rewelacyjnie, jest mieciutki i wilgotny a skorka pachnie pieczonymi ziemniaczkami. Bardzo latwy i szybki kiedy niema czasu na pieczenie chleba na zakwasie. Napewno upieke go jeszcze nie raz.
Przepis polecam goraco!
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Chleb bardzo prosty w wykonaniu i smakuje nad podziw dobrze. Wprowadziłem jednak pewne inowacje:
1.Zrobiłem zaczyn, czyli 120 gram mąki wymieszałem 120 gramami wody i 10 grmami drożdzy. Wszystko pozostawiłem na 14 godzin.
2.Zmniejszyłem ilość soli i 2 łyżek do 3 łyżeczek
3.Zwiększyłem ilość drożdzy do 50 gramów.
4.Podczas pieczenia czterokrotnie spryskiwałem chleb wodą.
5.Przy wyrobie tego chleba bardzo wskazane jest składanie go ,jak to zostało wyszczególnione w przepisie.

Kartoffel_Brot.JPG
 

Załączniki

  • Kartoffel_Brot.JPG
    Kartoffel_Brot.JPG
    487.9 KB · Wyświetleń: 4
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy