IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

7 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Zwiebelkuchen-placek cebulowy
carbonicum
post 1 Oct 2005, 21:01
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



i znowu zaczela sie ta pora roku kiedy to trzeba piec Zwiebelkuchen....

ciasto

375g maki
25g drozdzy
250ml cieplego mleka
1 jajko
60g masla lub margaryny(rozpuszczonej i schlodzonej)
troszke cukru
sol

w mleku rozpuscic drozdze z cukrem, wymieszac, posypac troszke maka i zostawic na 10 minut
potem dodac reszte skladnikow i wyrobic gladkie ciasto,
zostawic do wyrosniecia na 20 minut

nadzienie

1kg cebuli
150g boczku chudego porkojonego w kosteczke
400g kwasnej smietany
3 jajka
125g(lub wiecej jak kto lubi) ostrego sera zoltego
2 zabki czosnku
sol, czarny pieprz grubo zmielony
zmielony kminek, troszke galki muszkaltowej


cebule obrac, pokroic w krazki lub polkrazki
rozgrzac olej na patelni i dusic cebule do miekosci(nie moze byc brazowa)
po jakims czasie dodac boczek, przyprawic troche sola, pieprzem, kminkiem i galka

smietane rozbeltac z jajkami, wycisnac czosnek, zetrzec ser do tego, dobrze przyprawic sola, pieprzem

prostokatna blaszke wylozyc ciastem formujac brzegi
dac na to cebule i polac smietana
mozna na koniec zetrzec jeszcze troche sera

piec nastawic na ok.200° i piec placek ok.40 minut(zalezy od pieca)

podawac z mlodym musujacym jeszcze winem

a tutaj etapy przygotowan i etap koncowy




Go to the top of the page
 
+Quote Post
ela-c
post 8 Oct 2005, 19:55
Post #2


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.072
Dołączył: 10-June 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 561



oj, zrobię, zrobię, może nawet jutro, ale bez boczku! wygląda apetycznie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ela-c
post 11 Oct 2005, 20:25
Post #3


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.072
Dołączył: 10-June 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 561



Zrobiłam, właśnie jem. Smakuje mi ale ponieważ zrobiłam bez boczku, brakuje mi jakiegoś "wyrazistego" smaku. Następnym razem dodam tuńczyka.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
syso
post 14 Oct 2005, 15:51
Post #4


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.156
Dołączył: 22-December 04
Użytkownik nr: 233



Pyszne, szybkie, proste i niedrogie danie. Dzieki za przepis, na ewno to powtorze icon_biggrin.gif Tyle ze zamiast boczki dodalam szynki z szynkowara, akurat boczku nie mialam. icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 1 Nov 2005, 14:51
Post #5


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Pyszny placek! Wydawalo mi sie, ze ogromny, ale zostal wchloniety blyskawicznie, nawet okruszek nie zostal icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KasiaRybka
post 1 Nov 2005, 17:02
Post #6


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 880
Dołączył: 18-February 05
Skąd: Białystok
Użytkownik nr: 322



Carbo icon_sad.gif nie widzę zdjęć icon_sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carbonicum
post 15 Nov 2005, 18:51
Post #7


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



Rybko to sprobuj wejsc to mojego albumu

ciesze sie, ze smakowal!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
isabell
post 17 Nov 2005, 02:46
Post #8


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.947
Dołączył: 7-July 05
Skąd: Kiedyś miasto Gliwice teraz wieś Sierakowice
Użytkownik nr: 603



no nie,rzadko mi slinka leci,ale na to co tu widzę to nie mogę,robię jak nic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nurthena
post 13 Dec 2005, 17:19
Post #9


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 320
Dołączył: 23-October 05
Skąd: Włocławek
Użytkownik nr: 876



hmm zamierzam sie zabrac ;) lekko spozniona jak na pore roku ale mam pytanko do eli-c czy zrobila w koncu z tucnzykiem i czy dobr wyszedl bo bym miala wlasnie na teki ochote
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nurthena
post 18 Dec 2005, 18:10
Post #10


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 320
Dołączył: 23-October 05
Skąd: Włocławek
Użytkownik nr: 876



:jupi: zrobilam dzisiaj wyszlo pyszne tylko troszq za malo przyprawilam smietanke na wierchu ;) iasto zrobilam wlasnej produkcji jak zawsze do pizzy aha zrobilam podwojna porcje jedna z tunczykiem druga z szyneczka obie pychaaa

dzieki za przepis napewno powtorze jeszcze

dodaje zdjątko bo zrobilam powtórkę :
http://www.cincin.cc/uploads/gallery/2293.jpg
Go to the top of the page
 
+Quote Post
isabell
post 18 Mar 2006, 12:29
Post #11


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.947
Dołączył: 7-July 05
Skąd: Kiedyś miasto Gliwice teraz wieś Sierakowice
Użytkownik nr: 603



mam pytanko ,czy któraś z Was podpieka najpierw ciasto drożdżowe a potem nakłada masę : czy od razu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
isabell
post 19 Mar 2006, 13:34
Post #12


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.947
Dołączył: 7-July 05
Skąd: Kiedyś miasto Gliwice teraz wieś Sierakowice
Użytkownik nr: 603



no nikt mi nie odpowiedział

ale i tak mi wyszedł proszę pyszny





Go to the top of the page
 
+Quote Post
carbonicum
post 19 Mar 2006, 16:38
Post #13


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



hmmm, isabell wyglada pieknie i pysznie, ale bym zjadla

a ciasta nie podpiekam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
isabell
post 19 Mar 2006, 18:56
Post #14


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.947
Dołączył: 7-July 05
Skąd: Kiedyś miasto Gliwice teraz wieś Sierakowice
Użytkownik nr: 603



dzięki Carbo,pytam bo moje sąsiadki mi tak doradziły ,że niby tak lepiej
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Madalena
post 28 Mar 2006, 17:58
Post #15





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 46
Dołączył: 28-March 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 1.579



Placek wygląda przepysznie i chetnie bym go wypróbowała ale czy 400 g śmietany to znaczy 400 ml?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lucia
post 28 Mar 2006, 18:12
Post #16





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 64
Dołączył: 3-September 05
Użytkownik nr: 711



CYTAT(Madalena)
Placek wygląda przepysznie i chetnie bym go wypróbowała ale czy 400 g śmietany to znaczy 400 ml?  :oops:


Szczerze mowiąc to nie wiem icon_smile.gif ale po prostu ja uzylam dwie smietany 18%, a smietana chyba w takim kubelku ma 200ml? zrob tak na oko. Chodzi o to zeby ta masa smietanowa przykryla caly placek, ale zeby tez nie pływalo wszystko..icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Madalena
post 28 Mar 2006, 18:23
Post #17





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 46
Dołączył: 28-March 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 1.579



CYTAT(lucia)
CYTAT(Madalena)
Placek wygląda przepysznie i chetnie bym go wypróbowała ale czy 400 g śmietany to znaczy 400 ml?  :oops:


Szczerze mowiąc to nie wiem icon_smile.gif ale po prostu ja uzylam dwie smietany 18%, a smietana chyba w takim kubelku ma 200ml? zrob tak na oko. Chodzi o to zeby ta masa smietanowa przykryla caly placek, ale zeby tez nie pływalo wszystko..icon_smile.gif


Oj ja durna nie wpadłam na to. Bardzo dziękuję.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 28 Mar 2006, 22:11
Post #18


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.351
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



A to mój placek, bardzo mi smakował. Trochę się boję co mój żoładek i wątroba powiedzą na taką ilość cebuli





Zastanawiam się jak go odgrzać na drugi dzień. Może ktoś odgrzewał ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 28 Mar 2006, 22:20
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



ja bym go na zimno zjadła. Pizze uwielbiam na zimno - a odgrzewaną nie icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 28 Mar 2006, 22:32
Post #20


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.351
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Ale w tym jest praktycznie sama smażona cebula z niewielkim dodatkiem boczku. Chyba to nie będzie najlepsze na zimno. Chyba wsadzę w mikrofalówkę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

7 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd May 2019 - 10:09