Zwiebelkuchen-placek cebulowy

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
i znowu zaczela sie ta pora roku kiedy to trzeba piec Zwiebelkuchen....

ciasto

375g maki
25g drozdzy
250ml cieplego mleka
1 jajko
60g masla lub margaryny(rozpuszczonej i schlodzonej)
troszke cukru
sol

w mleku rozpuscic drozdze z cukrem, wymieszac, posypac troszke maka i zostawic na 10 minut
potem dodac reszte skladnikow i wyrobic gladkie ciasto,
zostawic do wyrosniecia na 20 minut

nadzienie

1kg cebuli
150g boczku chudego porkojonego w kosteczke
400g kwasnej smietany
3 jajka
125g(lub wiecej jak kto lubi) ostrego sera zoltego
2 zabki czosnku
sol, czarny pieprz grubo zmielony
zmielony kminek, troszke galki muszkaltowej


cebule obrac, pokroic w krazki lub polkrazki
rozgrzac olej na patelni i dusic cebule do miekosci(nie moze byc brazowa)
po jakims czasie dodac boczek, przyprawic troche sola, pieprzem, kminkiem i galka

smietane rozbeltac z jajkami, wycisnac czosnek, zetrzec ser do tego, dobrze przyprawic sola, pieprzem

prostokatna blaszke wylozyc ciastem formujac brzegi
dac na to cebule i polac smietana
mozna na koniec zetrzec jeszcze troche sera

piec nastawic na ok.200° i piec placek ok.40 minut(zalezy od pieca)

podawac z mlodym musujacym jeszcze winem

a tutaj etapy przygotowan i etap koncowy
2013.jpg


2014.jpg


2015.jpg
 

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
Zrobiłam, właśnie jem. Smakuje mi ale ponieważ zrobiłam bez boczku, brakuje mi jakiegoś "wyrazistego" smaku. Następnym razem dodam tuńczyka.
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Pyszne, szybkie, proste i niedrogie danie. Dzieki za przepis, na ewno to powtorze
icon_biggrin.gif
Tyle ze zamiast boczki dodalam szynki z szynkowara, akurat boczku nie mialam.
icon_biggrin.gif
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Pyszny placek! Wydawalo mi sie, ze ogromny, ale zostal wchloniety blyskawicznie, nawet okruszek nie zostal
icon_smile.gif
 

KasiaRybka

Member
Lut 18, 2005
880
0
0
Carbo
icon_sad.gif
nie widzę zdjęć
icon_sad.gif
 

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
hmm zamierzam sie zabrac ;) lekko spozniona jak na pore roku ale mam pytanko do eli-c czy zrobila w koncu z tucnzykiem i czy dobr wyszedl bo bym miala wlasnie na teki ochote :mrgreen:
 

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
:jupi: zrobilam dzisiaj wyszlo pyszne tylko troszq za malo przyprawilam smietanke na wierchu ;) iasto zrobilam wlasnej produkcji jak zawsze do pizzy aha zrobilam podwojna porcje jedna z tunczykiem druga z szyneczka obie pychaaa :mrgreen: :mrgreen:

dzieki za przepis napewno powtorze jeszcze :cheers: :cheers:

dodaje zdjątko bo zrobilam powtórkę :
https://www.cincin.cc/uploads/gallery/2293.jpg
 

Madalena

Member
Mar 28, 2006
46
0
0
Placek wygląda przepysznie i chetnie bym go wypróbowała ale czy 400 g śmietany to znaczy 400 ml? :oops: :oops:
 

lucia

Member
Wrz 3, 2005
64
0
0
Placek wygląda przepysznie i chetnie bym go wypróbowała ale czy 400 g śmietany to znaczy 400 ml? :oops: :oops:
Szczerze mowiąc to nie wiem
icon_smile.gif
ale po prostu ja uzylam dwie smietany 18%, a smietana chyba w takim kubelku ma 200ml? zrob tak na oko. Chodzi o to zeby ta masa smietanowa przykryla caly placek, ale zeby tez nie pływalo wszystko..
icon_smile.gif
 

Madalena

Member
Mar 28, 2006
46
0
0

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
7,145
263
83
A to mój placek, bardzo mi smakował. Trochę się boję co mój żoładek i wątroba powiedzą na taką ilość cebuli :lol:

0603282134122lb.jpg


0603282135397do.jpg


Zastanawiam się jak go odgrzać na drugi dzień. Może ktoś odgrzewał ?
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja bym go na zimno zjadła. Pizze uwielbiam na zimno - a odgrzewaną nie
icon_smile.gif