Chleb z sokiem pomidorowym na zakwasie

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nie wiem, zalezy, czy wykazuje czynnosci zyciowe?

karmilas go?
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
nie mogłam się powstrzymać przed wypróbowaniem tego przepisu Upiekłam go z mąką orkiszową, suszonymi pomidorami, a zamiast soku pomidorowego, dałam pomidory pellati. Na zdjęciu jest trochę poszarpany, bo kroiłam wyjęty prosto z pieca :roll: - pyszny. Chrupiąca skórka, pachnący i w gruncie rzeczy, neutralny, pasujący do wszystkiego. (np. dżemu ;) ) Dziękuję za pyszny przepis
icon_smile.gif

 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
nie wiem, zalezy, czy wykazuje czynnosci zyciowe?

karmilas go?
Tego jeszcze nie, ale poprzedni doslownie upieklam, ale pod warstwa upieczona bylo troszke plynnego zakwasu i ten pokarmilam pare razy. Jednak jakis dziwny byl, balam sie zaryzykowac z chlebem. Tym razem ledwie sie zaczal piec, moze wiec go podkarmie i zobacze, bo wyglada na jak najbardziej zywego :mrgreen:
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Wreszcie wykorzystałam moje nadwyżki zakwasowe i zrobiłam ten chlebek.
Zagniotłam w czwatek przed pójściem spać, zostawiłam go na noc w wyłączonym piekarniku. W piątek rano wyjęłam chlebek, a do piekarnika który włożyłam blachę i nagrzałam go na maxa, czyli do tych zalecanych 250 st. I wrzuciłam chlebek.

Rzeczywiście ładnie rósł, chociaż mi oczywiście wyszedl nieco płaściejszy niż wam... Pewnie dlatego, że za krótko go gniotłam... :oops:

Ale smaczny był. Zostało już po nim wspomnienie.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Robię powtórkę, tylko że chcę upiec jeszcze dziś, by był na śniadanie... Wyrośnie, czy nie wyrośnie, wyrośnie, czy nie wyrośnie...? :roll:
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Wyrósł. Właśnie go wrzuciłam do piekarnika. Ciekawa jestem jak bardzo w nim urośnie...
Aha, dodałam szklankę mieszanki "chleb litewski" z chleba polskiego. Oczywiście przesiewając kminek... :twisted:

Ech... Mógłby wreszcie jakiś chlebek mi porządnie wyrosnąć - tak z dziurami... Ech...
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Też na to wpadłam i nawet trochę bardziej urosło...
Ale cały czas mam wrażenie, że gnioty produkuję...
icon_sad.gif
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Nie mam cyfraka.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Johasia, sama sobie jestes winna, skoro nie chcoalas kamienai
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Ja nie chciałam? Ja?
Ja mam go zamówionego u męża... Na po przeprowadzce... :evil:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
to powiedz mu, ze moze CI obiecac go na jutro i bedzie bezpieczny, bo kamieni ni ma

piecz w keksówce może, co>?
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
A jak znajdę, to co...? :mrgreen:

Nie będę piec w keksówce, bo nie lubię pokeksówkowej skórki.

Rozgrzewam blachę na maksa i wrzucam bochenek. I tak jest już poprawa w stosunku do tego, co było bez rozgrzewania blachy.. ;)

No i już mam normalną ilość zakwasu.. :banana: :mrgreen:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a smarowalas keksówke maslem i wysypywalas otrebami zytnimi? Ja lepszej niz to skórki nie jadłam
icon_smile.gif


jesli blache posmaruje sie oliwa,to jest jeszcze lepiej przewodzaca cieplo - powinnas tak robic
icon_smile.gif
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Robiłam tak i.... Bleeeeee.... :|
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
na oliwie?
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Też.. :|
Nie będę więc ryzykować z tym chlebem. Dobry jest.
icon_smile.gif
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
mialam piec emigranta, ale sie chyba skusze na ten chlebek... nie mam soku pomidorowego tylko taki przecierek wlasnorecznej roboty.. w miare plynne to jest... nada sie?

pzdr
yenn