Leniwe drozdzowe na buleczki z owocami

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
10dkg drozdzy
1 szkl cukru
1 szkl mleka
4 jaja
1 szkl oleju
1 kg maki

drozdze rozkruszyc do garnka, posypac 3/4 szkl cukru i wlac mleko.
Jajka ukrecic z reszta cukru i olejem. Powstaly "majonez" wylac do garnka, a na wierzch przesiac make.
Zostawic do rana.
Rano ciasto zakrecic lyzka, i zlepic raczkami. Doskonale sie lepi. Plastyczne i elastyczne.

Z polowy porcji wychodzi 16 buleczek.
2 jablka obrac, pokroic na osemki, wyrzucic gniazda nasienne, posypac w misce cukrem i cynamonem, zamieszac, zeby obtoczyc.

Ciasto podzielic na pol, na pol, na pol i na pol :zahn: co daje 16 czesci.
Formowac placuszek i zwijac jablko.
Buleczki mozna posmarowac bialkiem, albo posypac cukrem (brazowym)
jak sie zapomni tez zjedza :mrgreen:
Zostawic do wyrosniecia
Piec w temp. 180 15-20 minut.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Wada - buleczki pochlaniaja sie w zastraszajacym tempie
icon_sad.gif


Z tego samego ciasta robilam placek ze sliwkami i kruszonka z cynamonem, cukrem brazowym i musli z migdalami.
Placek dobry nawet po tygodniu.

Mysle, ze doskonale ciasto do rolad.
Kokosowej, orzechowej, makowca.
Jak sprawdze wklepie.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Bardzo podobne ciasto do mojego z olejem, tylko ja jajek mniej daję a więcej mleka. Na pewno więc i ten Twój przepis jest super :!: Ja z mojego wczoraj upiekłam właśnie 16 drożdżowek ( bo moja cała porcja, to Twojej połowa ;) )
Myślę, że to olej powoduje, że ciasto jest dłużej świeże.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Beata to nie jest moj przepis.
Proporcje sa ze strony czterdziestolatek, ale wyszly mi z niego grudy.
Malinna tez sie skarzyla na grudy.
Moje grudy byly wyraznie z zasuszonego zoltka. Dlatego wymyslilam, zeby zrobic je na majonez. I dziala ;)

Ja mam 2 lewe rece do drozdzowego. Dlatego albo robie takie, ktore wyrabiam w maszynie, albo lyzka. Nic czego dotyka reka nie tkne.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
choroba!!
chcialam zobaczyc gdzie ten towj przepis, ale gdzie tam........
czytam, czytam i nic
szkoda, ze nie mozna znalezc po autorze watku nie postu...
nic to
szukajcie, a znajdziecie :|


mam
i sama se post zabruzdze linkiem do konkurencji :mrgreen:
http://cincin.cc/index.php?showtopic=4247&highlight=
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
a ja baba gooopia
dump.gif

dziwilam sie, czemu te buleczki z ciasta Anerite nie sa tak dobre jak kiedys sie udalo :D :D :D

one z tego ciasta musza byc! :D

a wygladaja tak
buleczki_drozdzowe.jpg


z porcji wyszly 23 buleczki i 2 srednie keksowki rolady z wiorkami kokosowymi
 

Załączniki

  • buleczki_drozdzowe.jpg
    buleczki_drozdzowe.jpg
    389.3 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
spojrzalam, Beato, na Twoje proporcje, ale one zupelnie inne.
Nie tylko jajka i mleko, ale i oleju i drozdzy inne ilosci.
Sprobuje moze tym samym "leniwym" sposobem jak to wyjdzie. Zawsze mam obawy przed mlekiem, bo uzywam sojowe i nie wychodzi ciasto tak wilgotne.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
oleju daje rzeczywiscie trochę mniej, drożdży to raczej na oko czasem dam mniej czasem więcej-Ker nie musisz tak dokladnie trzymac sie proporcji, na prawde. Nawet mozesz sprobowac zastapic mleko woda i tez wyjdzie, trzeba pokombinowac
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Drukuje. Na jutro potrzebuje.
Z połowy porcji zrobie.
Moge do ciasta rodzynki wmieszac
icon_question.gif
Nie zjarają sie podczas pieczenia
icon_question.gif
A moze lepiej w środek jakoś upchnąć
icon_question.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Ilona @ 16 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=623843Moge do ciasta rodzynki wmieszac
icon_question.gif
Nie zjarają sie podczas pieczenia
icon_question.gif
A moze lepiej w środek jakoś upchnąć
icon_question.gif
Zagnieć z gotowym ciastem. Niestety, te którym wypadnie być na wierzchu mogą się nieco przypiec, ale to nie będzie miało większego znaczenia, bo na wierzchu znajdzie się może 3- 4 rodzynki, nie więcej. Jeśli zostawisz ciasto już uformowane do podrośnięcia, rodzynki powinny zniknąć z powierzchni= nieco się zapadną. Takie są przynajmniej moje obserwacje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anbetung.gif


Kubek kakao i M. bedzie mial sniadanie
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Tak to jest jak sie ma mało czasu, a chce się facetowi dogodzic
icon_wink.gif

Ten przepis jest podobny do drożdżówki leniwej - ją robiłam, była super, wiec takie leniwe bułeczki beda w sam raz na śniadanie
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Z połowy robiłam.
Musiałam podsypać mąką bo mi się do rąk ciasto kleiło.
Wyszło mi 12 bułeczek
icon_mrgreen.gif


daumen.gif
 

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
Ker,czy po uformowaniu bulki maja rosnac,czy od razu piec?
Mleko ma byc cieple,czy zimne?
I ponawiam pytanie poprzedniczek
icon_wink.gif
jak odloze na te 6 godzin,to starczy,czy koniecznie na noc?Szczerze mowiac wolalabym rano zaczac i konczyc po poludniu,bo z rana jakos tak nie umiem
icon_wink.gif

To chyba wsio
icon_mrgreen.gif
,dzieki z gory za odpowiedz
icon_smile.gif
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
przepraszam że się wtracam bo z tego akurat ciasta nic nie pieklam.za to pokochalam miloscią wieczna ciasto BeatySZ o TUTAJ i robię z niego wszystko-i bułeczki i drożdzowkę a nawet pizzę.w zaleznosci od tego co robię dodaję mniej lub więcej cukru czasem daje też łyzke ,dwie,masla a kiedy bardzo sie klei-klejenie chyba zalezy od jakosci mąki-dosypuję ciut mąki.Wyrabiam ręcznie ok.15 minut ,mleko zawsze ciepłe.wyrasta mi w 1.5-2 godziny.po czym szybciutko jeszcze raz zarabiam a po nadaniu pożądanej formy zostawiam na jakies 15 min do podrosniecia.
acha i jesli oblepiam farsz całkowicie ciastem to kladę tak, zeby to zalepiane miejsce było na dole a na gorze ta gładka częśc. gorze smaruję mlekiem albo żółtkiem wtedy skorka jest mięciutka.