- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 5
- 0
10dkg drozdzy
1 szkl cukru
1 szkl mleka
4 jaja
1 szkl oleju
1 kg maki
drozdze rozkruszyc do garnka, posypac 3/4 szkl cukru i wlac mleko.
Jajka ukrecic z reszta cukru i olejem. Powstaly "majonez" wylac do garnka, a na wierzch przesiac make.
Zostawic do rana.
Rano ciasto zakrecic lyzka, i zlepic raczkami. Doskonale sie lepi. Plastyczne i elastyczne.
Z polowy porcji wychodzi 16 buleczek.
2 jablka obrac, pokroic na osemki, wyrzucic gniazda nasienne, posypac w misce cukrem i cynamonem, zamieszac, zeby obtoczyc.
Ciasto podzielic na pol, na pol, na pol i na pol co daje 16 czesci.
Formowac placuszek i zwijac jablko.
Buleczki mozna posmarowac bialkiem, albo posypac cukrem (brazowym)
jak sie zapomni tez zjedza
Zostawic do wyrosniecia
Piec w temp. 180 15-20 minut.
1 szkl cukru
1 szkl mleka
4 jaja
1 szkl oleju
1 kg maki
drozdze rozkruszyc do garnka, posypac 3/4 szkl cukru i wlac mleko.
Jajka ukrecic z reszta cukru i olejem. Powstaly "majonez" wylac do garnka, a na wierzch przesiac make.
Zostawic do rana.
Rano ciasto zakrecic lyzka, i zlepic raczkami. Doskonale sie lepi. Plastyczne i elastyczne.
Z polowy porcji wychodzi 16 buleczek.
2 jablka obrac, pokroic na osemki, wyrzucic gniazda nasienne, posypac w misce cukrem i cynamonem, zamieszac, zeby obtoczyc.
Ciasto podzielic na pol, na pol, na pol i na pol co daje 16 czesci.
Formowac placuszek i zwijac jablko.
Buleczki mozna posmarowac bialkiem, albo posypac cukrem (brazowym)
jak sie zapomni tez zjedza
Zostawic do wyrosniecia
Piec w temp. 180 15-20 minut.