3 BIT

AgaKyc

Member
Mar 16, 2006
2,659
0
0
Skladniki

6 jajek
3/4 szkl cukru
1 szkl mąki
2 łyżki kakao
2 łyżki oliwy
1 łyzka wody
1 łyżeczka pr do pieczenia

Puszka mleka skondensowanego słodkiego
1 margaryna KASIA
6 paczek herbatników (np. szkolne)

Ciasto
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i pozostałe składniki. Upiec i pozostawić do wystygnięcia.

Masa
Mleko skondensowane gotować 2,5 godz w wodzie uzupełniając ja. Lekko ostudzić i dodać 1 kostkę margaryny KASIA.

Przełozenie
ciasto - masa - herbatniki - masa - ciasto - masa


Przepis napisalam bardzo prosto bo tak koleżanka mamy nam podala, jak bedzie ktoś chciał wiedzieć więcej to piszcie.... Ciasto jest naprawdę super smaczne, a jak postoi tak z godzinę to jest poprostu boskie, mięciuteńkie...

IMG_3591.JPG IMG_3592.JPG IMG_3593.JPG
 

Załączniki

  • IMG_3591.JPG
    IMG_3591.JPG
    19.2 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_3592.JPG
    IMG_3592.JPG
    21.9 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_3593.JPG
    IMG_3593.JPG
    20.9 KB · Wyświetleń: 1

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A herbatniki szkolne, to takie zwykle Petti Burry ?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgaKyc

Member
Mar 16, 2006
2,659
0
0
Jest slodkie ale nie wiem czy bardzo... zalezy jak kto lubi...
robilam w piatek z petitkami i bylo bardziej slodkie niz z szkolnymi, ciasto gdy pieke daje troszke mniej cukru ale nie duzo...
Samo ciasto jest pyszne, pszynajmniej naszej rodzinie i znajomym smakuje, a maz w piatek wieczor zjadl polowe duzej blaszki wiec cos w nim musi byc
icon_mrgreen.gif


IMG_3623.JPG
 

Załączniki

  • IMG_3623.JPG
    IMG_3623.JPG
    25.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Dla nas nie było jakieś bardzo słodkie. Też robiłam z petitkami.
Posypałam jeszcze orzechami i pokropiłam polewą czekoladową. JUż dawno zjedzone
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Jak dla mnie placki z masą kajmakową są stanowczo za słodkie - ale na jeden kawałek bym się skusiła
mniam.gif
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
napiszcie mi prosze, czy Wam te ciemne ciasto tez wyszlo twarde, suche, bardziej piaskowe niz biszkoptowe? wlasnie zrobilam i ciasto czeka na przegryzienie sie... ale troszke jestem rozczarowana...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgaKyc

Member
Mar 16, 2006
2,659
0
0
Cisatko mialo wysjc plaskie, nie tak miekkie jak biszkop czyli takie twardsze... ale jak postoii troche z tym karmelem to zrobi sie w sam raz...
 

gohha

Member
Sty 12, 2005
2,824
0
0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Niee, piecze sie ciemne ciasto, a potem tylko przeklada mlekiem ugotowanym na gęsto i herbatnikami, zgodnie z opisem.
wg mnie mozna jesc lapa, bez koniecznosci uzywania widelczyka
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgaKyc

Member
Mar 16, 2006
2,659
0
0
Tak jak pisze BeataSz najpier wupieczone ciast po odstudzeniu przekrawamy na pol, potem na spod ciasta wylewamy troche karmelu na karmel herabatniki, powtarzamy kaemel herbatniki a na koniec kladziemy gore ciasta i polewamy karmelem i ozdabiamy...
To naprawde nie jest trudne ciasto i nie umiem bardziej zrozumiale opisac przygotowania...
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy