Advocat wg babcinej receptury *

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zrobiłam, bardzo smaczny - właśnie o taki smak mi chodziło, prawdziwy advocatowy.
mniam.gif


Zamiast spirytusu, dałam 0.25 wódki. Następnym razem dam jeszcze trochę mniej.
Oprócz cukru i cukru waniliowego dałam jeszcze kropelkę aromatu.

Dziękuję za przepis - super jest.
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wczoraj robilam, bo dostalam % od taty a jutro chce piec pavlową, wiec bialka mi beda i tak potrzebne
icon_wink.gif

Zrobilam część waniliowego a część kakaowego.
Przelałam do takiej podwójnej butelki od sheridan'sa
icon_wink.gif

Bedzie na niedziele - z mama sobie popijemy
icon_wink.gif
 

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Zostało mi jeszcze trochę ajerkoniaku, butelka stoi juz 2 miesiące w lodówce, jak myślicie, dobry jeszcze, czy do kosza?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Pycha bedzie - zazdroszcze, bo u mnie tyle nie wystoi
icon_mrgreen.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Bardzo smaczny
mniam.gif
ale oczywiście też dałam mniej alkoholu
icon_wink.gif
szkoda tylko, że nie jest gęsty.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zrobiłam na prezent. Mam nadzieje, ze obdarowanej będzie smakował
fiesgrins.gif
 

anulao

Member
Kwi 27, 2009
8
0
0
Zostały mi żółtka, a ze nie wiedziałam co z nimi zrobić szukałam inspiracji na tej stronce
gruebel_2.gif

I wcale nie zaluje
anbetung.gif
Przepis genialny
Aczkolwiek wolę słabsze trunki, więc dodałam spirytus wymieszany z wódką.
Polecam
cheers.gif
 

kaszyg

Member
Kwi 8, 2009
10
0
0
nigdy bym nie pomyślała, że taki advocacik robi się tak szybko!

trzeba się jednak tydzień wstrzymać, ale potem na urlop będzie jak znalazł
cheers.gif


banana.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zrobiłam waniliowy
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

Ziarenka wanilii widać na dnie kieliszka
fiesgrins.gif
(chyba widac
icon_razz.gif
)

aj.jpg

Edit. no dobra, słabo widać
zahnlos.gif
to musicie wierzyć na słowo
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • aj.jpg
    aj.jpg
    13 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Kiedyś dawno temu w tym wątku zastanawiałam się, czy adwokat wyjdzie jesli masę żółtkową zaparzy się wrzącym mlekiem. Dzisiaj zrobiłam eksperyment: z 6 żółtek 1 1/4 szklanki cukru ukręciłam kogel mogel, zalałam 1/2 l wrzącego mleka, masę ciągle mieszając podgrzewałam do zgęstnienia (nie może się zagotować, jak ktoś ma termometr, to może podgrzac do max. 82*C) i po ostudzeniu wymieszałam z alkoholem, przecedziłam i gotowe, wyszło pyszne i kremowe. Tak więc jesli ktos boi się surowych jajek, to spokojnie może zastosować w/w metodę.

Aha, smak finalnego produktu wzrasta znacznie jesli uzyjemy pół na pół koniaku/brandy i spirytusu, również kolor jest wtedy bardziej zdecydowany
fiesgrins.gif
 

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
Dziuniu,znakomity pomysł.
Robiłam ostatnio w/g tej receptury,mąż się delektuje.Ja liczę kalorie...Następnym razem wykorzystam pomysł dziuni.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: