- Sty 27, 2006
- 4,394
- 1,847
- 113
AEBLESKIVER
JW - tradycyjne dunskie pączki. Mogę je piec, bo jestem posiadaczką specjalnej patelni
Bylabym zapomniala, ze ją mam, ale Tydzien skandynawski
)))))
Pieczone są na proszku czy sodzie, rzadziej na drozdzach. Często do srodku sa wkladane kawaleczki jablek, aebleskiver są podawane z konfiturami czy miodem albo posypane cukrem pudrem i z maslem.
25 g drozdzy (swiezych)
50 ml cieplej wody
1 lyzka cukru
2 jajka
50 g masla
500 ml cieplego mleka
500 ml mąki
lyzeczka startej skorki cytrynowej
Drozdze roztarc z cukrem i zalac cieplą wodą. Odstawic na 20 minut. Następnie dodac pozostale produkty i wymiesic rzadkie ciasto. Odstawic na 40 - 45 minut. Piec pączki wedlug tych instrukcii Smacznego
JW - tradycyjne dunskie pączki. Mogę je piec, bo jestem posiadaczką specjalnej patelni


Pieczone są na proszku czy sodzie, rzadziej na drozdzach. Często do srodku sa wkladane kawaleczki jablek, aebleskiver są podawane z konfiturami czy miodem albo posypane cukrem pudrem i z maslem.

25 g drozdzy (swiezych)
50 ml cieplej wody
1 lyzka cukru
2 jajka
50 g masla
500 ml cieplego mleka
500 ml mąki
lyzeczka startej skorki cytrynowej
Drozdze roztarc z cukrem i zalac cieplą wodą. Odstawic na 20 minut. Następnie dodac pozostale produkty i wymiesic rzadkie ciasto. Odstawic na 40 - 45 minut. Piec pączki wedlug tych instrukcii Smacznego
