Ajerlikierowe ciasto na zimno

o.baby06

Member
Mar 9, 2010
44
0
0
Dzięki za odpowiedź. Wiem, że zwarzoną masę budyniową można uratować np. przez podgrzewanie. Ale w tym przypadku masa warzyła się po dodaniu jej do ubitej śmietany i nie mam pojęcia jak taki krem ratować?
 

mala_czarna87

Member
Wrz 6, 2011
663
0
0
Zrobiłam na imieniny mamy i jest pyszne! Tylko wydaje mi się, że spokojnie do bitej śmietany można dać mniej adwokatu.
 

Załączniki

  • Obraz_072.jpg
    Obraz_072.jpg
    111.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_073.jpg
    Obraz_073.jpg
    149.2 KB · Wyświetleń: 0

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Można dodać mniej ajerkoniaku, ale o ile mniej? Tak, żeby to nadal było ciasto z likierem jajecznym, ale nadające się dla takich 'małoalkoholowych'? Zmieniałyscie jakoś proporcje? albo coś w zamian?
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Aniq @ 7 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1225531Można dodać mniej ajerkoniaku, ale o ile mniej? Tak, żeby to nadal było ciasto z likierem jajecznym, ale nadające się dla takich 'małoalkoholowych'? Zmieniałyscie jakoś proporcje? albo coś w zamian?
Zmniejszyłam ilość ajerkoniaku tylko o 50ml ale myślę, że można dać jeszcze mniej.
Pozostałe proporcje bez zmian.
 

Ryjek

Member
Gru 26, 2010
44
0
0
Mam pytanie: jak wysoki wychodzi spod. Moj wyszedl na ok 1,5cm nie wyglada na zakalec, wiec niewiem czy sie nada czy mam piec nowy.
 

Ryjek

Member
Gru 26, 2010
44
0
0
adrijah @ 22 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1232728właśnie mniej więcej taki ma być
Dziekuje za info
icon_smile.gif
W takim razie dzisiaj dzialam dalej
icon_smile.gif
 

mala_czarna87

Member
Wrz 6, 2011
663
0
0
Mój biszkopt też był cienki, ale nie zakalcowaty.
 

Ryjek

Member
Gru 26, 2010
44
0
0
Niewiem co zrobilam nie tak, ale masa mi sie zwazyla jak dodalam to do bitej. Schlodzenie, podgrzanie nic nie dalo. Wkoncu poszlam na zywiol i utarlam osobno maslo i dawalam po troszeczku masy i jakos mi sie to polaczylo. Co wyjdzie to sie jutro okaze
icon_smile.gif
Widac bita mnie nie lubi
icon_smile.gif


Aha a ta smietana ma byc zimna czy ciepla? Jaka ubijacie? Bo ja ubijalam zimna z lodowki, a reszta skladnikow temp pokojowa.
 

mala_czarna87

Member
Wrz 6, 2011
663
0
0
Ja ubijałam zimną, a masło sobie trochę stopiłam przed wymieszaniem z cukrem i ajerkoniakiem i nic się wtedy nie ważyło.
 

Śliweczka

Member
Sie 20, 2007
223
0
0
robię dzisiaj
icon_smile.gif

trochę się boję, mam nadzieję, że wszystko wyjdzie, jak należy!
 

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
a ja podałam to ciacho w sobote gosciom i byli zachwyceni, bo cos nowego, bo cos innego a do tego %

pewnie jeszcze kiedys je zrobie...
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Zrobiłam ostatnio jedno z "polewą" z adwokatem czekoladowo-miętowym, bo na niego trafiłam w Lidlu. Bardzo dobrze to wyglądało i ta mięta dała super posmak
icon_smile.gif
masę śmietanowo-adwokatową zrobiłam normalnie. Bardzo polecam takie połączenie
icon_smile.gif


558788_453201781408000_697178139_n001.jpg


A teraz zrobiłam wg przepisu, ze zwykłym adwokatem i ozdobiłam gorzką czekoladą

adcocat_IMG_6119_web.jpg


advocat_IMG_6127_web.jpg


advocat_IMG_6115_web.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy