Ajerlikierowe ciasto na zimno

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Sorki za badziewne zdjęcie, ale nie mam talentu fotograficznego.
Moje wypociny:

Jutro napiszę jak wyszedł w smaku.
 

Załączniki

  • PICT2032.JPG
    PICT2032.JPG
    61.5 KB · Wyświetleń: 0
  • PICT2031.JPG
    PICT2031.JPG
    55.6 KB · Wyświetleń: 0
  • PICT2032.JPG
    PICT2032.JPG
    38.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Sioniu, 26 cm
icon_smile.gif
. Na taką tortownicę warto kupić trzy paczki rurek, bo przy dwóch paczkach zabrakłoby mi jednej rurki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Rurki kupiłam w Lidlu, ale dziewczyny pisały, że w Bierdonce też są - w mojej nie było.
Zaraz wygrzebię z archiwum czyt. śmietnika opakowanie i sfocę, będziesz wiedziała czego szukać.
 

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Masz rację Adrijah, dwa opakowania wystarczą, teraz właśnie się wydało, że mysz na dwóch nogach podjadła mi kilka rurek, stąd ten brak, hihihi.
 

dory2

Member
Paź 6, 2007
46
0
0
Od dawna zbieram się do zrobienia tego ciacha :D
Teraz w końcu jest okazja (urodziny mojej mamy). Po przeczytaniu całego wątku stwierdzam że:
1) Nasączę biszkopt
2) Użyję 3 płaskich łyżek żelatyny do kremu i jakiś 2 łyżeczek do polewy
Mam nadzieję że wszystko się uda !
icon_smile.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
tylko nie planuj wracać po tym torcie samochodem - w roki kierowcy
icon_smile.gif
ja nie pomyslałam i znajomi zjedli po czym miałam poprawiny, bo powracali taksówkami i na drugi dzień po auta przyjechali
icon_smile.gif
 

dory2

Member
Paź 6, 2007
46
0
0
ZROBIŁAM !
I wyszło przepyszniastosmaczne :D Cała rodzina pojadła, koleżanki mamy z pracy pojadły i wszyscy BARDZO chwalili. Do masy użyłam 2 i 3/4 BARDZO płaskich łyżej żelatyny, do polewy dałałam zwykłą płaską łyżkę. Biszkopt nasączyłam lekko, wszystko było pycha !
Na dowód zdjęcia
 

Załączniki

  • DSCF0123.JPG
    DSCF0123.JPG
    5.3 MB · Wyświetleń: 1
  • DSCF0129.JPG
    DSCF0129.JPG
    5.1 MB · Wyświetleń: 1
  • DSCF0126.JPG
    DSCF0126.JPG
    4.8 MB · Wyświetleń: 1
  • DSCF0133.JPG
    DSCF0133.JPG
    4.5 MB · Wyświetleń: 1

o.baby06

Member
Mar 9, 2010
44
0
0
Zachęcona komentarzami postanowiłam zrobić ten torcik na przyjazd gości. I klapa..................
cry_1.gif
Dwa razy próbowałam zrobić masę i za każdym razem mi się zwarzyła w momencie miksowania masła z ajerkoniakiem z bitą śmietaną. Nie mam pojęcia, co zrobiłam nie tak.
gruebel_2.gif
Nie jestem początkująca w temacie pieczenia i tym bardziej nie rozumiem, gdzie był mój błąd.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,817
4,872
113
Wszystkim się zdarza.
icon_sad.gif
Może znajdziesz wyjasnienie w tych wątkach:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...amp;hl=zwarzona
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...amp;hl=zwarzona

Moim zdaniem dzieje się tak wtedy, kiedy udział tłuszczu (masła) w porównaniu do innych mokrych składników kremu jest za mały. Miksuję osobno porcję masła i dodaję zwarzoną masę, scala się.
Również róznica temperatury tłuszczu i innych składników może zwarzyć krem. Wystarczy delikatnie podgrzewac masę i mieszać do połączenia kremu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy