Alutka @ 7 Jun 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=518048Tak więc: Ajerkoniak używałam kupny tej firmy http://www.polmos.bielsko.pl/pl/advocaat.html podobno jest najlepszy.Uważam że śmiało może byc użyty taki domowej roboty ponieważ największe zadanie w tej całej masie ma żelatyna.Buka słusznie zauważyłaś że biszkopt jest suchy, następnym razem czyms go skropię.Chciałam właśnie napisać dokładnie to, co powyżej.
Warto mieć dobrą żelatynę, taką, żeby łatwo się rozpuściła w niewielkiej ilości wody. Ja miałam kiepską i miałam problem z jej dokładnym rozpuszczeniem. Szkoda, że ta w płatkach jest taka droga.![]()
Alutka @ 7 Jun 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=518079Hazo a mogę przyjechać na kawkę do Ciebie?hihi... U nas nie ma tej zelatyny w płatkach nigdy jej nie widziałam a tak z ciekawości spytam ile kosztuje?
Zapraszam.
Ja też już lata całe nie widziałam w sklepie. Można kupić tutaj, ale jak dla mnie cena za wysoka. Wg przepisu do tego ciasta trzeba kupić 2 opakowania.
witch @ 15 Aug 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=562938Ja mam pytanie czy ta żelatyna nie jest zbyt wyczuwalna w cieście?Kusi mnie by je zrobić,lecz bardzo nie lubię posmaku żalatyny.No i jest jeszcze jeden problem,że w moim mieście nie ma Lidla,więc nie mam skąd wziąść rurek
Ja nie wyczuwałam smaku, natomiast miałam jakąś no name żelatynę, która nie chciała mi się dobrze rozpuścić i gdzieniegdzie trafiała się mała "kluseczka" żelatynowa. Zamiast rurek z Lidla możesz użyć wg mnie jakichkolwiek, nawet takich dłuższych przekrojonych na pół. A jak będzie chciało Ci się pobawić, to możesz je z jednej strony umoczyć wcześniej w rozpuszczonej czekoladzie. Ja myślałam też o ustawieniu naokoło biszkoptów, ale one mają wcięcie w połowie i przez to uciekałaby masa i nie byłoby efektu.
witch @ 15 Aug 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=562938Ja mam pytanie czy ta żelatyna nie jest zbyt wyczuwalna w cieście?Kusi mnie by je zrobić,lecz bardzo nie lubię posmaku żalatyny.No i jest jeszcze jeden problem,że w moim mieście nie ma Lidla,więc nie mam skąd wziąść rurek
Hmm,a ja dałabym sobie głowę uciąć,że kiedyś moja Mama robiła coś z żelatyną co mi nie smakowało ze względu na dziwny posmak.Tak mi się jakoś zakodowało w głowie,że ze względu na żelatyne,ale może się mylę![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.