Ajerlikierowe ciasto na zimno

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
wiedziałam 8)
jak ktoś lubi ajerkoniak to oyyy..
niebo w gębie
cheers.gif


Pięknego zdjęcia Twojego autorstwa brak ?
icon_razz.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Zrobiłam po raz drugi to pyszne ciacho ale zdjęcia ciasta w całości nie mam ( nie upilnowałam) Został mi tylko taki mały kawałeczek
icon_sad.gif
 

Załączniki

  • DSC04219.JPG
    DSC04219.JPG
    112.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Zrobiłam to ciasto na męża urodziny.Masa w środku wyszła pyszna i piankowata ale polewa fatalnie.Dałam zbyt dużo żelatyny i zrobiła się taka klejąca skorupa.Musiałam zdjąć ja co wizualnie zepsuło efekt ciasta.Proszę więc o podpowiedz ile należy użyć tej żelatyny do polewy ,bo ciasto tak pyszne,że na bank zrobię powtórkę.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,376
1,468
113
grabinka @ 22 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=753714Zrobiłam to ciasto na męża urodziny.Masa w środku wyszła pyszna i piankowata ale polewa fatalnie.Dałam zbyt dużo żelatyny i zrobiła się taka klejąca skorupa.Musiałam zdjąć ja co wizualnie zepsuło efekt ciasta.Proszę więc o podpowiedz ile należy użyć tej żelatyny do polewy ,bo ciasto tak pyszne,że na bank zrobię powtórkę.
Ja dawałam tak, jak w przepisie tj. 3 płatki, a właściwie 1,5 łyżki żelatyny w proszku korzystając z informacji podanej tutaj.
 

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Z tymi płatkami żelatyny to jest zawsze dylemat.Są ponoć płatki o rożnych wymiarach i stąd trudności w przeliczaniu.W ,,Przeglądzie Piekarskim''podają,ze płatek żelatyny waży ok.2-2,5 grama więc wychodziło by ,że 3 płatki to półtora łyżeczki a nie dużej łyżki.Trzeba to wypraktykować bo też i łyżka łyżce nie równa.
 

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
hazo @ 23 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=754323W kuchni trzeba używać łyżek-miarek, a nie przypadkowych łyżek czy łyżeczek. Wtedy łyżka jest równa łyżce.

W poście wyżej napisałam jak ja robiłam i wyszło jak widać na zdjęciach w tym wątku. Nie rozumiem czemu to kwestionujesz.
gruebel_2.gif
Może i trzeba używać miarek ale nie każdy ma.Dzielę się informacją a nie kwestionuje niczyjej wiedzy ani doświadczenia.A tak w ogóle masz coś do minie ?
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
o rany, to musi być pyszne! w piątek wieczorem wracam do domu, a w sobotę mam imieniny, więc chyba napiszę rodzicom listę zakupów żebym mogła rano w sobotę wziąć się za to ciasto :D
 

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Potwierdzam ciasto jest przepyszne. zrobiłam je na urodziny taty, wszyscy zachwyceni bo dostali coś nowego. Wizualnie to ciasto jest przepiękne. Robiłam z podwójnej porcji , w dużej tortownicy, a następnego dnia już go nie było
lecker.gif
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
właśnie jestem na etapie czekania na całkowite zastygnięcie "żółtej" warstwy
icon_smile.gif
zrobiłam dla Taty, bo ma dzisiaj imieniny (wiem, że miało być na moje, ale Tata ma podobne imie ;)) później wrzucę zdjęcia
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
zrobiłam
icon_smile.gif
mocne to ciasto, wyraźnie czuć advocata
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • advocat100_8631podpis.JPG
    advocat100_8631podpis.JPG
    35 KB · Wyświetleń: 1
  • advocat100_8643podpis.jpg
    advocat100_8643podpis.jpg
    33.7 KB · Wyświetleń: 1
  • advocat100_8646podpis.JPG
    advocat100_8646podpis.JPG
    20.1 KB · Wyświetleń: 1

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Adrijah o mniam. Uwielbiam ajerkoniak a Twoje ciasto doprowadziło mnie właśnie do śłinotoku
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif