Ajvar (ajwar)

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,067
390
83
3 kg papryki
2 łyżeczki papryki ostrej
3-7 sztuk liści laurowych (daję 5)
3-7 sztuk ziela angielskiego
1 szkl. oliwy
1 szkl. cukru
100 ml octu
4-7 sztuk ząbków czosnku
2 łyżki soli
3 słoiczki (200 g) koncentratu pomidorowego
Paprykę bez pestek zmielić. Gotować 20 minut. Dodać koncentrat, czosnek, ziele, liść laurowy, sól - wymieszać i gotować 20 minut. Dodać cukier, olej, ocet. Po ugotowaniu wyjąć ziele i liść. Wlewać do słoików. (Ja pasteryzuję 10 min.). (Dopiski od koleżanki)

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,615
4,746
113
Z czym się to je?
Nigdy nie robiłam Ajvaru i nie kojarzę żebym była nim częstowana :gruebel:
Moniak, a ile słoików i jakiej pojemności wychodzi z tej ilości składników? Bo może bym zrobiła na próbę z połowy porcji :gruebel:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Chyba mamy tu jeszcze inny wątek z ajwarem, adżiką, pindżurem i lutenicą, bo mam pod skopiowanym przepisem wszystkie odmiany tej pasty z papryki, bakłażana i innych dodatków w zalezności od nazwy.
Robiłam dawniej przez wiele lat, bo bardzo lubiliśmy, a niedawno zaczęłam kupować ten z Podravki, ostry lub łagodny. Nawet ostatnio kupiłam kilka słoiczków jednego i drugiego z myślą o zimie. Jest tak dobry, że nie chce mi się samej produkować. :)
Reniu, tak wygląda, przeczytaj sobie opis i skład. :) https://www.frisco.pl/pid,107763/n,podravka-ajvar-lagodny-(pasta-warzywna)/stn,product
A robiłam z tego przepisu: https://www.cincin.cc/threads/ajwar.4158/

Ostatnia edycja:
  • Dzięki
Reakcje: reniam_123

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,615
4,746
113
Używałam np do pizzy, na spód.
Aaa, to robiłam taki sos do pizzy, przez kilka lat pod rząd, a potem zostało kilka słoików, dziewczyny już nie chciały brać więc przestałam robić :gruebel:
Tu Moniak podaje koncentrat pomidorowy, a ja dawałam duszone, zblendowane pomidory i może to mnie zmyliło :gruebel:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy