Amerykański brązowy chleb z boczkiem

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
1 1/3 szklanki mocnej kawy
1 / 4 szklanki ciemnej melasy
1 / 4 szklanki oleju roślinnego
2 łyżki brązowego cukru
1 1 / 2 łyżeczki soli
2 szklanki mąki chlebowej np. 650
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanki mąki ryżowej
2 1 / 2 łyżeczki suchych drożdży (lub chleb drożdże maszyny)
2 łyżki niesłodzonego kakao
1 / 2 szklanki skwarków boczkowych

Składniki w podanej kolejności włóż do maszyny do chleba. Po wstępnym wymieszaniu dodaj skwarki. Piecz programem trwającym 3:50.

IMAG1395.jpg

IMAG1396.jpg


Przepis znaleziony gdzieś na amerykańskich stronach kulinarnych, nieco zmieniony pod nasze warunki.

IMAG1399.jpg

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
witaj Iza właśnie to niespodziewane połączenie kazało nam spróbować. Efekt jest niesamowity, coś pomiędzy chlebem razowym a pumperniklem, wyraźna nuta bekonu i słodkawy posmak po bokach języka. Uważam, że smak jest ciekawy, zdecydowanie bardziej pasuje do szynki, serka topionego czy pomidora, papryki niż do dżemu
My będziemy do tego przepisu wracać.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy