- Wrz 13, 2004
- 9,428
- 1
- 0
własnie robie amerykany (wresznie dostałam w sklepie amoniak!!), ale nie wiem jaka temperature ustawic
Przepis:
Amerykany
Przepyszne ciastka jak z cukierni
Autor: graza
składniki
2szkl cukru, 5jaj, 25dag margaryny, 1kg mąki, 2szkl mleka, 4czub. łyżeczki amoniaku
sposób przygotowania
Tłuszcz rozpuścić i ostudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem i amoniakiem, wsypać mąkę i cukier, dodać tłuszcz dokładnie wymieszać . Nakładać na natłuszczoną blaszkę po ok. 6 szt. Na jedno ciastko przypada ok. 2 łyżek masy. Robić ciastka w dużych odstępach bo mocno się rozrastają. Piec w nagrzanym piekarniku aż się zrumienią. Lekko wystudzone polukrować po płaskiej stronie.
lukier: 3szkl cukru pudru utrzeć z 8 łyżkami wody i sokiem z cytryny można dodać aromatu np. migdałowego.
ile stopni nastawić zeby piekarnik byl nagrzany??? bo ja nie wiem

Przepis:
Amerykany
Przepyszne ciastka jak z cukierni
Autor: graza
składniki
2szkl cukru, 5jaj, 25dag margaryny, 1kg mąki, 2szkl mleka, 4czub. łyżeczki amoniaku
sposób przygotowania
Tłuszcz rozpuścić i ostudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem i amoniakiem, wsypać mąkę i cukier, dodać tłuszcz dokładnie wymieszać . Nakładać na natłuszczoną blaszkę po ok. 6 szt. Na jedno ciastko przypada ok. 2 łyżek masy. Robić ciastka w dużych odstępach bo mocno się rozrastają. Piec w nagrzanym piekarniku aż się zrumienią. Lekko wystudzone polukrować po płaskiej stronie.
lukier: 3szkl cukru pudru utrzeć z 8 łyżkami wody i sokiem z cytryny można dodać aromatu np. migdałowego.
ile stopni nastawić zeby piekarnik byl nagrzany??? bo ja nie wiem