- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis na to pyszne ciasto pochodzi z książki "Podróże kulinarne - Kuchnia brytyjska." Jest to jeden z najlepszych pierników, jakie jadłam.
350 g mąki pszennej tortowej
125 g cukru
65 g masła (ok. 1/3 200gramowej kostki)
250 ml mleka
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło rozpuścić w mleku. Przestudzić. W tym czasie jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać miód, imbir, cynamon oraz mleko z masłem. Zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dokładnie zmiksować.
Ciasto przelać do formy (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Użyłam formy 26 x 18 cm.
Piec ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka).
Ostudzić na kratce. Jeszcze ciepłe ciasto można pokryć lukrem.
Lukier cytrynowy:
3 łyżki masła rozpuścić delikatnie w rondelku - na tyle tylko, by zmiękło. Dodać skórkę otartą z cytryny i 2 łyżki soku. Utrzeć. Nadal ucierająć, dodać tyle cukru pudru, by powstała gęsta masa.

350 g mąki pszennej tortowej
125 g cukru
65 g masła (ok. 1/3 200gramowej kostki)
250 ml mleka
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło rozpuścić w mleku. Przestudzić. W tym czasie jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać miód, imbir, cynamon oraz mleko z masłem. Zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dokładnie zmiksować.
Ciasto przelać do formy (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Użyłam formy 26 x 18 cm.
Piec ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka).
Ostudzić na kratce. Jeszcze ciepłe ciasto można pokryć lukrem.
Lukier cytrynowy:
3 łyżki masła rozpuścić delikatnie w rondelku - na tyle tylko, by zmiękło. Dodać skórkę otartą z cytryny i 2 łyżki soku. Utrzeć. Nadal ucierająć, dodać tyle cukru pudru, by powstała gęsta masa.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: