Angielskie tosty z fasolką*

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Które linki i który przepis na fasolkę? W Twoim pierwszym poście go nie widzę niestety,

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Te linki. Z cytatu poniżej.

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30357 -fasola

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8590&hl=tostowy -chleb

Kiedy mówię, dlaczego moim zdaniem przepis z działu "małe danka" nie może zaczynać się od słów "upiecz chleb" czy "dzień wcześniej namocz fasolę" ( kiedy szukam pomysłu na kolację teraz, a nie pojutrze) . Kiedy ktoś będzie chciał upiec chleb, pójdzie do chlebów, natomiast w "małych dankach" są rzeczy - jak nazwa wskakuje- małe, proste i szybkie.

Zatem jeśli uznamy takie pomysły za zbyt "niskie" progi na nasze nogi, to kasować należy wszystko, bo prawie każdy przepis z działu "kanapki , tosty , sandwicze" opiera się na tym samym - na pomyśle - grzyb, szparag, cebula, ser itd.
icon_smile.gif

Mała_Mi @ 7 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087738Toteż mówię - wywalić to wszystko.
daumen.gif

Każdy w końcu wie, że w tosta można włożyć banana i nutelle, pieczarki, szparagi czy cebulkę, że można zapiec bagietkę i mieć "zapiekankę" lub grzanki walijskie - w końcu to jedynie bułka i ser, a każdy wie najlepiej, z czym lubi swoją bułkę.
Lub swoją jajecznicę.

Przepisy na chleb tostowy są w "pieczywie" a na fasolkę w "wege", to są zaledwie "małe danka", gdzie przepis nie może się zaczynać od "upiecz chleb" - ale oczywiście, macie rację- kiedy sami już wszystko umiemy, pokazywanie podstaw innym nie ma sensu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Pisałam wyżej, że większość z nich jest jednak z całym szacunkiem dla fasolki w puszce bardziej skomplikowana. Poza tym, istnieje w dziale Napoje np. przepis na mrożoną herbatę, czy oznacza to, że będziemy również wpisywac tam przepisy "Weź 1 torebkę ulubionej herbaty, zalej szklanką wrzątku i pij po 5 minutach, możesz posłodzić cukrem lub miodem. Nie zapomnij wyjąć torebki! To niekulturalne pić herbatę z torebką w środku."
gruebel_2.gif

Zresztą, nie ma sensu dalsza dyskusja, Ty będziesz bronić swojego, a ja i parę innych osób zdania też nie zmieni. Oby tylko forum było nadal inspirujące i uczyło czegoś nowego.

EDIT: Poza tym bardzo Cię proszę o niezmienianie swoich postów po ich wysłaniu, a jesli już to robisz to dopisuj EDIT na początku dodanego lub zmienionego zdania.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Mała_Mi @ 7 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087758Zatem jeśli uznamy takie pomysły za zbyt "niskie" progi na nasze nogi, to kasować należy wszystko, bo prawie każdy przepis z działu "kanapki , tosty , sandwicze" opiera się na tym samym - na pomyśle - grzyb, szparag, cebula, ser itd.
icon_smile.gif
Nie sugeruj, że ktos tu cokolwiek kasuje bo tak nie jest i nie będzie. Ja wiem, że to tak fajnie z Twojej pozycji brzmi, kolejny argument 'za' dla Ciebie, ale nie o to zupełnie chodzi. Niestety albo nie rozumiesz, albo nie chcesz zrozumieć naszych uwag.

Dla mnie EOT, wszystko zostało wyjaśnione wyżej, reszta to walenie głową w mur.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
To ja moze 3 grosze tutaj dorzuce i wyjasnie kilka rzeczy.

Zacznijmy od samego Beans on Toast - tak, to jest ulubione szybkie, male danko mieszkancow Wysp - jedza Beans on Toast Anglicy, Szkoci, Walijczycy, Irlandczycy, Pakistanczycy, Hindusi, Polacy, Czesi itd...Baked Beans on Toast to oczywiscie nie danie wymagajace przepisu jako takiego ale moze instrukcja przydac sie zwlaszcza, ze toast to NIE kromka chleba tostowego a jakiegokolwiek chleba, ktory uprzednio zostal potraktowany goracem tostera, grila czy sandwich makera.

Baked Beans zamkniete w puszce natomiast to niestety nie inwencja angielska czy brytyjska nawet i jesli jakiekolwiek konotacje z bardzo angielskiem daniem Pork and Baked Beans istnieja (a istnieja), to i tak za zapuszkowanie fasolki odpowiedzialni sa Amerykanie (ugotowana fasole mieszano z molasa). To w przetworniach Henry(ego) Heinz(a) w Pittsburgh(u) po raz pierwszy dodano do fasolki sos pomidorowy. Tak przygotowane danko zamkniete szczelnie w metalowych puszkach dotarlo na poczatku 20 wieku do Anglii i jak wiadomo dzis, podbio serca mieszkancow. Hienz jest jestnym z glownych producentow Baked Beans w UK obecnie (choc przyznam, ze znam lepsze marki
icon_wink.gif
)

Inaczej mowiac popularne Baked Beans on Toast to nic innego jak fasolka z puszki na tostowanym pieczywie.

Jesli chodzi zas o wczesniej wspomniane bardzo angielskie danie Pork and Baked Beans ((podobienstwo do "fasolki po bretonsku" uderzajace) i jego zwiazek z nowoczesna puszkowa wersja baked beans to powiem tylko tyle, ze w XVII wieku powedrowalo ono za ocean razem z Pilgrim Fathers i pozniej dalo poczatek slynnej Amerykanskiej delicji jakim sa Boston Baked Beans and Brown Bread. Kilka zrodel historycznych wspomina, ze krol George III (XVIIIwiek) stal sie ogromnym fanem fasolki duszonej z miesem odkad mial okazje sprobowac dania, ugotowanego na otwartym ogniu przez robotnikow budujacych Woolwich Arsenal.

Dysponuje przepisem na Pork and Baked Beans i chetnie sie podziele z zainteresowanymi.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
mialam sie pytac o ta fasole, bo tu jest bardzo, bardzo popularna.
Ciekawi mnie, ktore przepisy sa brytyjskie, a ktore juz kanadyjskie.

Czy taka bedzie ciagle brytyjska Great Northern Baked Beans with Maple Syrup? (nic pieknego
icon_wink.gif
http://www.lcbo.com/images/food_drink/200506044.jpg)
Z kanadyjskiej odmiany fasoli z syropem klonowym?
Na liscie do wyprobowania mam molasses baked beans with smoked pork chops To jest potrawa brytyjska?
Taki przepis latwo podac w wersji wegetarianskiej. Nie daje sie kotletow, a wedzona papryke i sol.
Czy te dania podobne do fasolki po bretonsku... polemizowalabym
icon_wink.gif

A moze zalezy kto jak robi fasolke. Znajomy meza otwieral po prostu kilka puszek (fasola, koncentrat), dorzucal pokrojona kilbase i... takie mial wykwintne inaczej danie.
Bo dobra fasolka nie jest zla
icon_wink.gif
ale wbrew pozorom trzeba poswiecic jej nieco uwagi.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
QUOTE (Joanna @ 5 Feb 2011, 18:58 ) index.php?act=findpost&pid=1086865Szczerze powiedziawszy, czuję się zawiedziona "przepisem". Miałam nadzieję, że dowiem się, jak zrobić taką pieczoną fasolkę, a nie, jak otworzyć puszkę...
Joanno, ja Ci wpisze jak upiec fasole.
Dzisiejsze przepisy sa zmienione, na nasze szczescie
icon_lol.gif
ale kedys, keedys, pieczona taka fasole i 2 dni!
Tu byla potrawa bardzo rozpowszechniona wsrod gornikow czy poszukiwaczy zlota. Wychodzac do pracy wstawial taka i zostawial samopas. Jak wrocil byla akurat gotowa.

QUOTE (Mała_Mi @ 5 Feb 2011, 20:51 ) index.php?act=findpost&pid=1086924Joanno, robiłam kiedyś pieczoną. Pieczenie tak na prawdę imo nie dodaje fasoli żadnego dodatkowego smaku, poza zainwestowanym w to czasem.
Serio?
Bo myslalam, zeby ja zrobic w slowcooker'ze ze wzgledu na inwestowanie energii nie tylko czasu, ale wiem z doswiadczenia, ze inaczej sie dusi na kuchence, po uprzednim obsmazeniu, inaczej w piekarniku, a jeszcze inaczej wychodzi ze slowcooker'a. Czasem lepiej, czasem gorzej.
Choc prost...e (?) obsmazanie z dalszym duszeniem na patelni, nie dorownuje smakiem ani garnkowi, ani tym bardziej piekarnikowi.
Pieczenie, jak sie tu mowi, podkreca smak. Wydobywa slodycz z warzyw i owocow, a odparowywanie sprawia, ze smak jest bardziej intensywny.
Jakby porownywac mleko zwykle ze skondensowanym
fiesgrins.gif

Ale tez... jak ktos nie ma czasu piec fasolki, to pewnie, ze nie musi. Wrecz przeciwnie.
Lepsza lepsza puszka niz byle jaka, na chybcika, nieudana proba zrobienia owej potrawy w puszce.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (kermidt @ 7 Feb 2011, 15:57 ) index.php?act=findpost&pid=1087989mialam sie pytac o ta fasole, bo tu jest bardzo, bardzo popularna.
Ciekawi mnie, ktore przepisy sa brytyjskie, a ktore juz kanadyjskie.

Czy taka bedzie ciagle brytyjska Great Northern Baked Beans with Maple Syrup? (nic pieknego
icon_wink.gif
http://www.lcbo.com/images/food_drink/200506044.jpg)
Z kanadyjskiej odmiany fasoli z syropem klonowym?
Na liscie do wyprobowania mam molasses baked beans with smoked pork chops To jest potrawa brytyjska?
Taki przepis latwo podac w wersji wegetarianskiej. Nie daje sie kotletow, a wedzona papryke i sol.
Czy te dania podobne do fasolki po bretonsku... polemizowalabym
icon_wink.gif
Nie znam tych potraw i nigdy ich w zadnych brytyjskich ksiazkach kucharskich z oryginalnymi przepisami takich nie widzialam. Jak wspomnialam wyzej, dodawanie molasy do fasolki to pomysl amerykanski, a i potrawy z syropem klonowym bylyby raczej charakterystczne dla krajow w ktorych skladnik wystepuje naturalnie (mowiac o kuchni tradycyjnej).

Do "fasolki po bretonsku" porownalam jedynie Pork and Baked Beans, potrawe ktora skladnikami, konsystencja, smakiem niezwykle przypomina to polskie danie.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Dziekuje bardzo.
Czyli obydwa to przepisy hAmerykanskie
icon_wink.gif

Bardzo chetnie w takim razie poznam wersje brytyjska.
Bo o ile w restauracjach pieczona fasola sie trafia, na brytyjska kuchnie nie ma co liczyc
icon_wink.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (kermidt @ 7 Feb 2011, 17:57 ) index.php?act=findpost&pid=1088054Dziekuje bardzo.
Czyli obydwa to przepisy hAmerykanskie
icon_wink.gif

Bardzo chetnie w takim razie poznam wersje brytyjska.
Bo o ile w restauracjach pieczona fasola sie trafia, na brytyjska kuchnie nie ma co liczyc
icon_wink.gif
Ker, wpisze przepis jak tylko zrobie taka fasolke...moze w weekend.

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Ponieważ dyskusja pod przepisem zrobiła się dość interesująca merytorycznie, przepis zostaje. Jednak na przyszłość proszę, żeby tego typu przepisy wpisywać w pomysłach na kanapki.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy