- Lip 11, 2007
- 861
- 1
- 0
Wklepuję przepis na moją intperpretację znanego ciasta - aniołka, którego podrasowałam marmoladą z róży i masą krówkową przełamującymi lekką monotonię i dodającymi charakteru. Efekt dla mnie lepszy niż orginał
Ciasto:
-30 dkg mąki
-2 jaja
-10 dkg margaryny
-1/3 szkl cukru
-2 łyżki gorącego mleka
-łyżeczka amoniaku
Krem:
-3 szkl mleka
-3/4 szkl cukru
-170g masła
-2 paczki budyniu waniliowego
-1 szkl kwaśnej śmietany
-cukier waniliowy
-ew kieliszek wódki
+ marmolada z róży ( ok 200g)
+ gotowa masa krówkowa
+ wiórki kokosowe ( lub orzechy siekane)
1. CIASTO.Do gorącego mleka wsypać amoniak. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto (łącznie z tym amoniakiem
), podzielić na 2 równe części. 2 blachy z piekarnika ( 40x40cm) posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem. Każdą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę. Ciasto przekroić wzdłóż ( tak aby z każdego placka 40x40 powstały 2 placki 20x40cm), nakłuć widelcem, piec ok 15 min w 175 stopniach na blady kolor. Gorące placki przełożyć delikatnie ( bo łamliwe) na tacę.
2. KREM. Mleko, cukier i masło zagotować. Jajka, budyń i śmietanę zmiksować, wlać na gotujące się mleko. Chwilę, pobulkać, zdjąć z ognia, dodać wódkę.
3. SKŁADANIE. Marmoladę podgrzewamy. Przekładamy placki gorącą marmoladą i gorącym kremem w natępującej kolejności: placek-1/2marmolady-1/3 kremu-placek-1/3 kremu-placek-1/2marmolady-1/3 kremu-placek.
4. Masę krówkową przekłożyć do garnka, wlać odrobiną mleka i rozpuszczać, mieszając. Gdy zrobi się w miarę płynna, rozłożyć na wierzchnim placku. Posypać wiórkami lub orzechami. Ostudzone ciasto włożyć na noc do lodówki.
Uwagi:
- ciasto jest łamliwe, ale krem doskonale sklei ewentualnie popękane placki
- jeśli układamy ciasto na tacy to może one pod wpływem gorącego kremu rozpulchnić się i nieco powiększyć rozmiary ( chyba że układami je w blaszcze o wymiarach takich samych jak upieczone placki)
Smacznego

Ciasto:
-30 dkg mąki
-2 jaja
-10 dkg margaryny
-1/3 szkl cukru
-2 łyżki gorącego mleka
-łyżeczka amoniaku
Krem:
-3 szkl mleka
-3/4 szkl cukru
-170g masła
-2 paczki budyniu waniliowego
-1 szkl kwaśnej śmietany
-cukier waniliowy
-ew kieliszek wódki
+ marmolada z róży ( ok 200g)
+ gotowa masa krówkowa
+ wiórki kokosowe ( lub orzechy siekane)
1. CIASTO.Do gorącego mleka wsypać amoniak. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto (łącznie z tym amoniakiem

2. KREM. Mleko, cukier i masło zagotować. Jajka, budyń i śmietanę zmiksować, wlać na gotujące się mleko. Chwilę, pobulkać, zdjąć z ognia, dodać wódkę.
3. SKŁADANIE. Marmoladę podgrzewamy. Przekładamy placki gorącą marmoladą i gorącym kremem w natępującej kolejności: placek-1/2marmolady-1/3 kremu-placek-1/3 kremu-placek-1/2marmolady-1/3 kremu-placek.
4. Masę krówkową przekłożyć do garnka, wlać odrobiną mleka i rozpuszczać, mieszając. Gdy zrobi się w miarę płynna, rozłożyć na wierzchnim placku. Posypać wiórkami lub orzechami. Ostudzone ciasto włożyć na noc do lodówki.
Uwagi:
- ciasto jest łamliwe, ale krem doskonale sklei ewentualnie popękane placki
- jeśli układamy ciasto na tacy to może one pod wpływem gorącego kremu rozpulchnić się i nieco powiększyć rozmiary ( chyba że układami je w blaszcze o wymiarach takich samych jak upieczone placki)
