Antydepresyjne ciasto z masą śliwkową

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
nazwa pewnie nieładna, ale nigdy nie przypuszczałam, ze dopadnie mnie taki stan przygnębienia, że będę się zmuszała do zrobienia czegoś w kuchni. Padło na coś słodkiego i zrobiłam może niezbyt wymyślne ale całkiem smaczne coś, stąd nazwa zgodna z moim ówczesnym stanem ducha:
1)
biszkopt ( ja upiekłam w dużej blasze z 5 jaj, ale równie dobrze, można sobie uprościć i kupić gotowe blaty okrągłe). Biszkopt przekroić na pół.
2)
ok 2 kg śliwek bez pestek ( ilość zależy od tego czy chcemy mieć dużo masy czy nieco mniej) rozgotować w rondlu z dodatkiem cukru-do smaku ( ja trochę za krótko gotowałam i trochę skórki były zbyt twarde, ale można przepuścić śliwki przez maszynkę i będzie jeszcze lepiej, albo po prostu "popryczyć" śliwki ze skórkami nieco dłużej). Do gorącej masy-to właściwie będzie sok z cząstkami owoców-dodać galaretkę ( ja dałam truskawkową bo tylko taką miałam, a chyba śliwkowych nie ma w sprzedaży? i dodatkowo łyżkę żelatyny.
3) dwa wafle kwadratowe-jeśli biszkopt taki lub okrągłe-jeśli biszkopt okrągły. Wafle posmarowałam śliwką w czekoladzie wg przepisu Joanny

no i potem przełożyłam wszystko:
*wafel posmarowany śliwką w czekoladzie
*biszkopt
* mocno gęstniejąca masa śliwkowa z galaretką
*biszkopt
* wafel ze śliwką w czekoladzie
całość dobrze jest przygnieść jakąś deseczką aby się dobrze skleiło.

najlepsze bylo na drugi dzień.
_liwkowe02.jpg

Załączniki

• _liwkowe02.jpg
    _liwkowe02.jpg
    212.8 KB · Wyświetleń: 13
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,409
2,355
113
Ciasto wygląda bardzo apetycznie
lecker.gif

Nie mogę jeśc świeżych śliwek ale przetworzone uwielbiam i mogę
Czy wszystko jedno jakie śliwki? Ja do ciast używałam zawsze węgierek i nie mam doświadczenia z innymi. Wiem, wiem że te są smażone, ale smażyłam też tylko węgierki.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Dla mnie węgierki to najukochańsze śliwki, ale akurat tu użyłam jakichś takich innych, były bardzo duże, popękane strasznie ( ale wcale nie rozciapane) i w zw. z tym przecenione ( po 90 gr
icon_biggrin.gif
) dość słodkie, więc tych właśnie do tego użyłam. (nawet dokupiłam później jeszcze 3 kg tych samych śliwek i przerobiłam je na dodatkową porcję śliwek w czekoladzie) są równie pyszne jak z węgierek.

aha, jeszcze robiłam też jakiś miesiąc temu wersję z kisielem, tzn. kruche ciasto, na to również w ten sposób rozgotowane śliwki+ kisiel lub mąka ziemniaczana, kratka z kruchego ciasta na wierzch i to wszystko upieczone razem, też było pyszne, ale nie robiłam wówczas zdjęcia , bo nie maiłam aparatu, ale też śmiało polecam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ela83

Member
Lis 29, 2007
338
0
16
piękne zdjęcie, aż mi ślinka napłynęła do ust...
upiekłabym jak nic... ale ja śliwek nie moge przez to karmienie piersią
icon_sad.gif

kanapka

Member
Cze 2, 2007
413
0
0
Beatko a ja dzis będę robić Twoje ciacho tylko bez wafli, sam biszkopt i masa. Na 1 kg śliwek myślisz że wystarczy sama galaretka bez żelatyny? Mam nadzieję że depresja ustępuje i niedługo zaświeci słońce
icon_smile.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,967
3
38
Beatko, fajny przepis a zdjęcie smakowite. Uwielbiam węgierki i wszystko co z nimi w roli głównej.
lecker.gif

knuddel.gif
mam nadzieję, że jest już lepiej

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,409
2,355
113
BeataSz @ 29 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=757039aha, jeszcze robiłam też jakiś miesiąc temu wersję z kisielem, tzn. kruche ciasto, na to również w ten sposób rozgotowane śliwki+ kisiel lub mąka ziemniaczana, kratka z kruchego ciasta na wierzch i to wszystko upieczone razem, też było pyszne, ale nie robiłam wówczas zdjęcia , bo nie maiłam aparatu, ale też śmiało polecam.
banana.gif
Kupiłam śliwki. Wczoraj wieczorem zmiksowałam i podgotowałam. Dzisiaj dosypałam budyń zamiast kisieli, ale reszta po południu jak wrócę z pracy.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy