Arabskie ciasteczka kardamonowe

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Tu znaleziony przepis , tu droga Moja Mała Kuchni... go mi przetłumaczyła
brioszki_243.jpg
Arabskie ciasteczka kardamonowe

1 cup/szklanka mąki pszennej zwykłej
1/2 cup/szklanki ghee
1/2 cup/szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki sody do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
25 g blanszowanych przepołowionych migdałów.

W rondlu podgrzewamy ghee. Dodajemy cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia. Kiedy przestygnie dodajemy kardamon, sól, sodę i mąkę i wyrabiamy aż otrzymamy ciasto nie klejące się. Jeśli nadal się lepi dodajemy odrobinę mąki. Ciasto może być nieco kruchę ale to nie przeszkadza o ile trzyma kształt.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (2,5 cm średnicy) poprzez ściskanie ciasta w dłoni kilka razy. To ułatwia formowanie kulek. Delikatnie je potem rozpłaszczamy i w środku każdego ciasteczka umieszczamy połówkę migdała. Układamy na natłuszczonej blasze zostawiając nieco miejsca między nimi. Ciasteczka nieco wyrosną przy pieczeniu. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut.
Ciasteczka powinny nabrać lekko złocistego koloru, nie powinny jednak zbrązowieć ponieważ staną się wtedy twarde. Studzimy na kratce, trzymamy w szczelnym pojemniku.
Z przepisu powstaje około 15 ciasteczek ok. 5 cm średnicy.
Uwaga!!!
Pachną i smakują obłędnie !!!!
 

Załączniki

  • brioszki_243.jpg
    brioszki_243.jpg
    110.7 KB · Wyświetleń: 1

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Margot @ 25 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=969665[Pachną i smakują obłędnie !!!!
I tak samo wyglądają!
mniam.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy