Arabskie pączki cynamonowe

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Arabskie pączki cynamonowe przygotowałam z okazji Festiwalu słodyczy arabskich, zorganizowanego przez Cynamonnę.
Przepis ze strony Arabic Bites. Zamiast cynamonu autorka poleca także użycie kardamonu, za którym ja niespecjalnie przepadam, dlatego zdecydowałam się na cynamon. Pączki są pyszne, polecam
icon_smile.gif

ramadan.JPG

250 g mąki pszennej
100 ml wody
1 jajko
3,5 g drożdży instant ( 1/2 opakowania)
50 g cukru
1 łyżka rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. W razie potrzeby podsypać mąki.
Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Foremką do ciastek lub szklanką czy kieliszkiem wycinać dowolne kształty.
Ja zdecydowałam się na półksiężyc.
Ciastka pozostawić na 20 min. do wyrośnięcia.

Smażyć na głębokim oleju, tak, jak pączki, aż będą złote z obu stron (odwracać je w trakcie smażenia).
Odsączać na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem.

Z tej porcji wyszły mi 22 pączki.

Załączniki

• ramadan.JPG
    ramadan.JPG
    70.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Czy już Ci mówiłam, że jesteś mistrzynią od stwarzania romantycznie, urokliwych nastrojów kulinarnych? No to powtarzam. Jesteś. A pączki muszą być pyszne.

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
A dlaczego w przepisie są drożdże i proszek do pieczenia? Przy tak małej ilości mąki? Ciekawe czy można sobie darować ten proszek.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Seniorko, dziękuję za te przemiłe słowa
icon_redface.gif
bussi.gif

Dziękuję, Margot
icon_smile.gif
Mam nadzieję, że Ci zasmakują

Iluano, dziękuję!
icon_smile.gif

Jean
icon_redface.gif
dziękuję, jest mi bardzo miło, że Ci się podoba
icon_smile.gif

Samanto - nie mam pojęcia, dlaczego. Tak jest w oryginalnym przepisie, a skoro to przepis "typowy" dla danego regionu, nie zmieniałam kluczowych składników, tylko zrobiłam tak, jak jest, aby się przekonać, co "oni" jedzą i jak to naprawdę smakuje. A smakuje bosko, więc następnym razem będę się tez tej receptury trzymać
icon_smile.gif

Przypuszczam, że dla większości osób korzystniejsze będzie robienie z podwójnej porcji.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
podnoszę
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy