- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Arabskie pączki cynamonowe przygotowałam z okazji Festiwalu słodyczy arabskich, zorganizowanego przez Cynamonnę.
Przepis ze strony Arabic Bites. Zamiast cynamonu autorka poleca także użycie kardamonu, za którym ja niespecjalnie przepadam, dlatego zdecydowałam się na cynamon. Pączki są pyszne, polecam
250 g mąki pszennej
100 ml wody
1 jajko
3,5 g drożdży instant ( 1/2 opakowania)
50 g cukru
1 łyżka rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. W razie potrzeby podsypać mąki.
Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Foremką do ciastek lub szklanką czy kieliszkiem wycinać dowolne kształty.
Ja zdecydowałam się na półksiężyc.
Ciastka pozostawić na 20 min. do wyrośnięcia.
Smażyć na głębokim oleju, tak, jak pączki, aż będą złote z obu stron (odwracać je w trakcie smażenia).
Odsączać na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem.
Z tej porcji wyszły mi 22 pączki.
Przepis ze strony Arabic Bites. Zamiast cynamonu autorka poleca także użycie kardamonu, za którym ja niespecjalnie przepadam, dlatego zdecydowałam się na cynamon. Pączki są pyszne, polecam

250 g mąki pszennej
100 ml wody
1 jajko
3,5 g drożdży instant ( 1/2 opakowania)
50 g cukru
1 łyżka rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. W razie potrzeby podsypać mąki.
Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Foremką do ciastek lub szklanką czy kieliszkiem wycinać dowolne kształty.
Ja zdecydowałam się na półksiężyc.
Ciastka pozostawić na 20 min. do wyrośnięcia.
Smażyć na głębokim oleju, tak, jak pączki, aż będą złote z obu stron (odwracać je w trakcie smażenia).
Odsączać na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem.
Z tej porcji wyszły mi 22 pączki.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: