Aromatyczne pieczarki

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Pieczarki odpoczywają w słoikach. Warto było je zrobić chociażby ze względu na fantastyczny aromat zalewy unoszący się po całym domu.
dziękuję za przepis
lecker.gif

a 1 słoiczek będzie prezentem świątecznym!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Bardzo się cieszę, że zrobiłaś. Oby smakowały tak jak pachniały. Pomysł z prezentem bardzo udany. Ja tez lubię dostawać coś, co ktoś dla mnie zrobił.

Ciastkara

Member
Lut 2, 2009
340
0
0
Zrobiłam dzisiaj te pieczareczki z połowy przepisu na spróbowanie.
Ale nie przepadamy za czosnkiem więc bez zrobiłam bo nawet nie miałam- czy się nie zepsują?
A co do zapachu octowego
icon_mrgreen.gif
dzieci chciały mnie z domu wywalić bo nie mogły znieść tego octu- mnie tam nie przeszkadza
lecker.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie robiłam bez czosnku. Raczej się nie zepsują z tego powodu, tylko będą mniej aromatyczne. One nie są octowe, bo w zalewie z oleju. Powinny być o delikatnej nucie kwaskowo korzennej w zalewie bez octu. Zresztą robiła je i robi duende i jej rodzinie bardzo smakują. Mnie zresztą też.

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Właśnie robię te pieczarki. Jak wrzucę do słoiczków to zrobię zdjęcie.

edit: Pięknie pachnące pieczarki czekają w słoiczkach. Zrobiłam z połowy porcji, bo na razie tylko do spróbowania. Wyszły mi trzy dżemowe słoiczki. A oto zdjęcie:

IMG_3074.JPG

Załączniki

• IMG_3074.JPG
    IMG_3074.JPG
    117 KB · Wyświetleń: 7

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
podoba mi sie przepis, tylko mi wytlumaczcie prosze- tych sloikow sie nie pasteryzuje i zawartosc sie nie psuje przez 3 m-ce ?

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie pasteryzuje się, bo są ugotowane w occie, a pózniej konserwuje je oliwa. Zresztą okres trwania nie jest długi, bo tylko 3 miesiące,

powi

Member
Cze 12, 2009
254
0
0
seniorka @ 24 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=838752Octowy wywar przecedzamy przez sitko, zbieramy z dna sitka przyprawy i dzielimy je równo do 3 - 4 słoików, zależnie od wielkości, większych lub mniejszych od dżemowych. Następnie do każdego słoika wkładamy pieczarki i zalewamy podgrzanym razem ze skórką cytrynową olejem. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Tak przygotowane pieczarki można przechowywać przez 3 miesiące. Są pyszną, efektowną dekoracją do pieczonego drobiu, polędwicy, a także wybornym dodatkiem do sałatek, tostów i kanapek.
ćośkolwiek nie zrozumiałam.
dump.gif
Chodzi o to, że są gotowe dopiero po 2 tygodniach, ale nie dłużej niż 3 miesiące?
gruebel_2.gif
Dobrze myślę?

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ja liczę to przechowywanie po dwóch tygodniach od zrobienia. Do tej pory nie zawiodłam się. Trzymam w ciemnym i chłodnym miejscu.

powi

Member
Cze 12, 2009
254
0
0
anbetung.gif
anbetung.gif

footoo

Member
Lip 6, 2010
3
0
0
Witam wszystkich.

Jako że poszukuję specjalnego przepisu, bardzo zbliżonego do podanego w tym poście, trafiłem na to forum i zarejestrowałem się by poruszyć pewną dyskusję.

Około 2 lat temu zakupiłem w Tesco grillowane pieczarki w zalewie z oliwy z oliwek i dzisiaj kupiłem w Kauflandzie 2kg małych pieczarek by się za coś takiego zabrać.

Z tego co pamiętam to te pieczarki z tesco kosztowały pierwotnie 40 złotych za mały 250ml słoiczek, ponieważ wykonane były w pełni z produktów organicznych, ale były akurat przecenione bo tesco pozbywało się artykułów tego typu i kupiłem je z 90% obniżką ceny za 4 złote. Powiem wprost. OPŁACAŁO by się zapłacić nawet te 40. Były rewelacyjne.

Nie dość że miały wspaniały kwaskowaty smak (może to właśnie ten ocet i cytryna z tego przepisu?) to dodatkowo smakowały przepysznie grillem. Czuć było wręcz jakby ktoś je wędził.

Zastanawiam się tylko czy najpierw "ugotować" pieczarki w zalewie octowej i później grillować, czy najpierw grillować a później gotować?

Jeżeli jest ktoś chętny i odważny to proponuję coś takiego przyrządzić. Jutro zabiorę się za przygotowania, a po dwóch miesiącach postaram się opisać co z tego wyszło. :)

Zachęcam do wypróbowania. Smak tych pieczarek z tesco pamiętam do dzisiaj. Niebo w gębie!

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
kochana Seniorko, uwielbam te Twoje pieczarki, zabrałam jeden (ostatni) słoiczek na wakacje i po prostu zniknęły natychmiast po otwarciu. Zdecydowanie za mało, za mało!
Mam Cię uściskać od mojego męża, który też je uwielbia
icon_smile.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
seniorka @ 24 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=838752Następnie do każdego słoika wkładamy pieczarki i zalewamy podgrzanym razem ze skórką cytrynową olejem.
Seniorko, jak mniej więcej podgrzać olej?

PS. Może dobrze byłoby w składnikach dopisać skórkę dodawaną do oleju. Nigdzie, oprócz tego wyżej zacytowanego miejsca, o niej nie piszesz, a warto ściąć z cytryny skórkę przed jej wyciśnięciem.
icon_mrgreen.gif

...............................................
Zrobiłam. Nie wiem czy dobrze, bo olej tylko dość mocno podgrzałam. Nie zagotowałam go.
Z pół kilograma wyszły mi 2 malutkie słoiki, ale odrzuciłam wszystkie nóżki, bo nie lubię.

DSC03799.JPG

Załączniki

• DSC03799.JPG
    DSC03799.JPG
    100.1 KB · Wyświetleń: 3

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy