- Lis 5, 2008
- 131
- 0
- 0
A to przepis na aromatyczne pieczarki.
Pieczarki w zalewie
1 kg pieczarek
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 gałązki świeżego rozmarynu
pęczek bazylii
100 ml octu 10%
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
Łyżka kaparów
4 wysuszone strączki papryczki chilli
Grzyby umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zioła umyć. Zagotować 400ml wody z czosnkiem, ziołami, octem, solą i oliwą. Do zalewy wrzucić pieczarki. Gotować przez 3 minuty.
Grzyby wyjąć z zalewy, włożyć do słoików. Dodać kapary, zioła i papryczki. Wywar jeszcze raz zagotować i wlać do słoików. Słoiki zamknąć. Jak przestygną wstawić do lodówki. Pieczarki można jeść po dwóch dobach.
Tak przechowywane grzyby trzeba spożyć w ciągu 3 tygodni.
Z podanych proporcji wychodzą 2 słoiki 0,75l.
Smacznego
Pieczarki w zalewie
1 kg pieczarek
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 gałązki świeżego rozmarynu
pęczek bazylii
100 ml octu 10%
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
Łyżka kaparów
4 wysuszone strączki papryczki chilli
Grzyby umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zioła umyć. Zagotować 400ml wody z czosnkiem, ziołami, octem, solą i oliwą. Do zalewy wrzucić pieczarki. Gotować przez 3 minuty.
Grzyby wyjąć z zalewy, włożyć do słoików. Dodać kapary, zioła i papryczki. Wywar jeszcze raz zagotować i wlać do słoików. Słoiki zamknąć. Jak przestygną wstawić do lodówki. Pieczarki można jeść po dwóch dobach.
Tak przechowywane grzyby trzeba spożyć w ciągu 3 tygodni.
Z podanych proporcji wychodzą 2 słoiki 0,75l.
Smacznego