?azanki

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,684
521
113
przyznaje się ,ze przepis na oko trochę bardziej niż trochę
icon_mrgreen.gif
, ale one zawsze smaczne wychodzą
Łazanki
paczka łazanek gotowych lub robimy sami tak jak robi się makaron i ja biorę ok 300-400g mąki i 3-4 jaka , czasami biorę mąkę razową orkiszowa
( robiłam też łazanki tylko z maki razowej orkiszowej i wody)- makaron( jeśli sami robimy to zagniatamy , wałkujemy kroimy) gotujemy , odcedzamy i mieszamy z
Farszem
to tak gotuje kiszoną kapustę w niedużej ilości wody z ziarenkami pieprzu, ziela angielskiego , majerankiem , liściem laurowym -moja była co dopiero ukiszona mało kwaśna i bardzo drobno szatkowana, odcedzam
osobno dusze trochę cebuli,cebula na sucha patelnie i jak się ulotni pierwszy zapach daję olej i dusze-smażę aż się lekko zrumieni
osobno na maśle dusze pieczarki ]
pieczarki i cebule miele (ale można prędzej je bardzo drobno siekać i już nie mielić)
ja czasami robię ze świeżej, obgotowuję kapustę tak przekrojona na 4 części, odcedzam (mocno)kroje na kawałki wielkości łazanek tak samo dalej

A już wymieszane z farszem łazanki najczęściej zapiekam( można posypać odrobina sera,ale mało), chyba ,że wszystko mam bardzo gorące i mi się nie chce to też smaczne
a proporcje to ok
1kg kapusty kiszonej lub mniejsza główka świeżej( można też łączyć obie)
ok 1/2 kg pieczarek
3-4 cebule
+ reszta do smaku-z przypraw jeszcze pasuje jałowiec, kurkuma i mielony kminek wędzona papryka
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Zrobiłam kiedyś z suszonymi grzybami, ale ten farsz wyszedł mi jakiś taki gorzkawy. Grzybów dałam dośc duż i nie wiem właśnie czy nie przesadziłam. Czy te ugotowane suszone grzyby podduszasz jeszcze z cebulką? Ja je wrąbałam od razu do kapusty i nie wiem czy dobrze to robiłam. To był mój pierwszyi jak na ten moment ostatni raz kiedy robiłam łazanki.
A można pomieszac, że częsc pieczarek a częsc suszonych?
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
I tak chyba zrobię. Ale dobrze, że dałaś ten przepis. Jadłam kiedyś takie łazanki i bardzo mi smakowały. W moim rodzinnym domu nie gotowało się tego dania, więc i ja nie wyniosłam tej umiejętności.
A jak ślubny będzie zadowolony
icon_mrgreen.gif
, że wreszcie ugotuję coś co on lubi (dla niego to pewnie bym i nie robiła specjalnie, ale mnie też posmakowały
icon_wink.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
porwalam sie wczoraj na te lazanki, wyszly naprawde dobre, choc nastepnym razem zrobie z kapusty pol na pol

zrobilam blad i kapuste kiszona strasznie zgwalcilam i wycisnelam jej za duzo soku(ktory oczywiscie wypilam
zahnlos.gif
) i lazanki wyszly troche suche

tutaj nie ma makaronu lazanek, wiec wpadlam na pomysl i polamalam platy lasagni na kawaleczki(robota dla Kopciuszka
icon_rolleyes.gif
) potem zrobilam nastepny blad i wsypalam te kawaleczki do gotujacej sie wody na makaron, wszystkie naraz no i sie zrobil jeden wielki "glut" wszyskto sie posklejalo
baa.gif
wiec musialam znowu wrocic do pracy Kopciuszka
cry_1.gif

a i tak te platy lasagni nie smakuja tak jak lazanki
icon_sad.gif


nastepnym razem wezme szeroki makaron wstazki i je polami, moze bedzie lepiej....

ale tak czy tak mam cala forme pysznych lazanek
daumen.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,908
231
63
Carbo, spokojnie możesz użyć jakiegokolwiek grubszego makaronu! Na pewno będą dobre
icon_smile.gif

I Krystyno, niestety z suszonymi grzybami trzeba uważać (tez wzięłam za dużo i wyszło nie bałdzo
icon_wink.gif
), można podsmażyć je po ugotowaniu razem z pieczarkami.
PS. Uwielbiam łazanki
icon_smile.gif