Baba na oko

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Wyjelam z pieca!
Niestety zaklinowala sie przy wyjmowaniu, bo przykleila sie do kominka. Myslalam, ze jak pieke w papuciu (=silikonie) to nie musze smarowac. Pomylka!

Nie moge jeszcze kroic, bo jest za ciepla ale pieka sie malutkie buleczki z resztki ciasta i nastepna babka w keksowce. Jutro rozkroje i zalacze zdjecie.

Pierwsze wrazenie po spozyciu polowki goracej buleczki: ciasto jest JEDWABISTE a wiec przyjemniejsze w smaku niz z samymi zotlkami. No i ten olej (ja dalam oliwe z oliwek o neutralnym smaku) robi pewnie swoje.

Jest to moje pierwsze doswiadczenie z ciastem na oleju i z calymi jajkami. Pieklam ponadto z maki wysokobialkowej.

JUtro zobacze, jak wyglada rozkrojona....

Dziekuje MARYNO za przepis!

Załączniki

• Babka_z_ziemniakiem_i_oliwa_004.jpg
    Babka_z_ziemniakiem_i_oliwa_004.jpg
    215.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Nie nie wyplynelo......
icon_razz.gif

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
To ja jeszcze...

A wiec.... odkroilam kromke od ciasta pieczonego w keksowce. Originalna babka bedzie krojona dopiero jutro.
Chcialam jeszcze dodac, co zmienilam w Twoim przepisie Maryno:

dalam 250 Gramm cukru dopiero teraz ciasto jest dla mnie wystarczajaco slodkie.

Przepis polecam i dolaczam jeszcze jedno zdjatko ciasta w przekroju.

Dziekuje Maryno, pozdrowienia!

PS: troszke opadlo ale nie zrobil sie wcale zakalec. Ciasto jest koronkowe, delikatne wiec przy wylozeniu z formy (mimo, ze NA PODUSZKE!) troszke sie jednak zatrzeslo (hihi!)

Załączniki

• Babka_z_ziemniakiem_i_oliwa_005.jpg
    Babka_z_ziemniakiem_i_oliwa_005.jpg
    335.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Przyznam, ze troche podejrzliwie patrzylam na te ilosc jajek, ale baba wyszla rewelacyjna w smaku. Podobna do ciasta drozdzowego,ktore robila moja babcia, zupelnie na oko i z tego co bylo pod reka. Bardzo lubie taka drozdzowa babe do herbaty, wcale mi nie przeszkadza, ze troszke jest moze sucha, ale za to delikatna i lekka.

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
O co chodzi z tym wyjmowanim baby na poduszkę. To jakiś slang, czy na serio? Pytam, bo pandoro czeka na pieczenie, a wkrótce do pieca pojadą mini panettone.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy