Babeczki czekoladowe (brownies) z malinami

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
33,530
7,399
113
Przepis Doroty ze strony mojewypieki.com i jej słowo wstępne:

Są przepisy, do których wracam kilka razy do roku. W sezonie malinowym nie mogłoby się obejść bez brownies z malinami. Tym razem wypróbowałam nowy przepis, ale zasada jest i tak ta sama: ma być mocno czekoladowo, malinowo, ma być brownies... Połowę babeczek zjedliśmy na gorąco, przełamując chrupiącą słodką skorupkę i wyjadając łyżeczką z foremek. Resztę udało mi się schować do lodówki, choć i tam w końcu je odnaleziono... One naprawdę długo się nie uchowają ;). Przepis z magazynu 'Olive'.

Przepis był na 8 babeczek, ale zmieniłam proporcje tak, aby można było upiec 12 sztuk w foremkach na muffiny.

Składniki na 12 babeczek
150 g gorzkiej czekolady
150 g masła
3 jajka (średniej wielkości)
200 g cukru (dałam zwykły pół na pół z demerarą, który jeszcze bardziej wzmacnia smak),
150 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g malin
cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Masło i czekoladę umieścić w garnuszku i mieszając ogrzewać na małej mocy do rozpuszczenia. Lekko przestudzić.
Jajka zmiksować z cukrem, żeby się cukier trochę rozpuścił, potem dodać czekoladę i pozostałe składniki (oprócz malin) i zmiksować na gładką masę, ale krótko, tylko do połączenia składników.
Nałożyć po jednej łyżce masy do foremek z papilotkami. Ułożyć po kilka malin 3-4 sztuki i na wierzch wyporcjować resztę masy.​
Piec w temperaturze 180°C przez około 20-24 minuty - nie pieczemy do tzw. suchego patyczka!
Całkowicie wystudzone dobrze odchodzą od papierków.

Dodam, że są pulchne, delikatne i baaardzo czekoladowe. :lecker:
Babeczki (brownies) z malinami.jpg

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
10,173
4,275
113
Buko, mam formę na 12 muffinek, ale nie mam papilotek. Czy jeśli kupię takie silikonowe to też je się wkłada do tej dużej formy tak jak papierowe? Wielkością pasują.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
10,173
4,275
113
Jak dla mnie (niecierpliwego leniwca) to za dużo roboty, ale może spróbuję. A powiedz czy takie kilkunastoletnie papilotki się będą nadawać, bo znalazłam trochę tych większych w pudełku z malutkimi?

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
33,530
7,399
113
Nic im nie jest na pewno. Grunt, żeby kurzem nie przepadły. ;-)

• Haha
Reakcje: hazo

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy