W ślad za Joanną zrobiłam przegląd lodówki
Przeważyłam składniki, bo dl mi nie wchodzi nijak
5 dl mąki ( szymanowska 480) = 300g
4 dl cukru ( zwykły biały kryształ) = 300g
Dałam 250 g cukru ( z premedytacją), 3 łyżki kakao i karobu ( bo tylko tyle do spółki miałam), 1 małe opakowanie cukru wanilinowego do suchego i 1 olejek wanilinowy Oetkera ( mała fiolka niemiecka) do mokrego. Czekolady miałam tylko 25 g, kawy wściekle mocnej 50 ml poszło i 50 ml soku pomarańczowego.
250 g serka śmietankowego 'Pacynka), 200 g solonego topionego masła ( więc nie dałam soli osobno). Poza tym jak w przepisie
Metodą muffinkową suche z suchym, mokre z mokrym i ... do foremek muffinkowych rozłożyłam. Wyszło mi 18 porcji, do 6 włożyłam po 1 świeżej truskawce.
Siedzą w piecu.
Edit: urosły bardziej niż się spodziewałam, czyli na 24 muffinki jest ta porcja.
Edit 2 : można by jeszcze mniej cukru dać, następnym razem dam 200 g najwyżej.
