Babka czekoladowa - na złamane serce

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
pina1989:) @ 6 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=799508JA PIEKLAM NA SERKU HOMOGENIZOWANYM I BABKA WYSZLA ROWNIEZ PYSZNA JAK Z TWAROGIEM TYLKO NALEZY DODAC MNIEJ MLEKA
dziękuję za odpowiedź
icon_smile.gif
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
W planach w charakterze tortu na dzisiejsze urodziny Malej, zostaly mi ze 2 Mikolaje czekoladowe to w sam raz bedzie na polewe. Serek dam homogenizowany naturalny - troche wiecej i juz nie dodam mleka to powinno wyjsc, nie lubie serow z wiaderka.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,452
3,760
113
Dzięki skanna za wyciągnięcie przepisu - właśnie się zastanawiałam, co zrobić z rozpoczętym pudełkiem sera.
icon_smile.gif

Zrobiłam z czekoladą zamiast kakao, a także z kawą i sokiem z mandarynki.


EDIT:
Ciasto jest pyszne!
Miękkie, wilgotne, po prostu rozpływa się w ustach.
Na pewno będę powtarzać, więc ku pamięci wpiszę swoje modyfikacje wymuszone zawartością lodówki:
Suche:
500 ml mąki
330 ml (290 g) cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
łyżka cukru waniliowego
Mokre:
250 g sera śmietankowego
50 g czekolady stopionej na parze
50 ml kawy
sok z 1 mandarynki
łyżka ekstraktu waniliowego
2 jajka
200 g stopionego masła

Suche wymieszać, mokre wymieszać, połączyć.
Piekłam 55 minut.
Jeszcze ciepłe oblałam niewielką ilością mandarynkowego lukru.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
  • Dzięki
Reakcje: h-elen

amarulka

Member
Maj 30, 2008
10
0
0
A ja pieklam to ciasto wiele razy (moje danie popisowe) i po probach i bledach zmienilam na stale sklad na 2 dl mleka. Wychodzi znacznie bardziej delikatne i puszyste.
Polecam!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,452
3,760
113
Z produkcji sernika zostało mi akurat 250 g twarogu, więc upiekłam tę babkę, z mąki orkiszowej, pełnego kakao, 200 g masła, 3 małych jajek i 120 ml mleka. Oblałam ją dodatkowo gorzką czekoladą.
Kilka łyżek ciasta odłożyłam na babeczkę do koszyczka, którą piekłam niespełna pół godziny.
Pyszna, wilgotna i długo utrzymująca świeżość.

babka_czekoladowa.jpg
 

Załączniki

  • babka_czekoladowa.jpg
    babka_czekoladowa.jpg
    87 KB · Wyświetleń: 40
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,452
3,760
113
Przerobiłam dziś tę babkę na cytrynową - zamiast kakao dałam mąkę (pełnoziarnistą orkiszową) i dodałam sok i skórkę z jednej dużej cytryny. Cukru (trzcinowego) dałam jak zwykle mniej. Wygląda i pachnie super.

EDIT:
Ostatnia wersja - z czekoladą, kakao i olejem kokosowym w miejsce połowy masła.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,777
1,174
113
W ślad za Joanną zrobiłam przegląd lodówki
icon_smile.gif
Przeważyłam składniki, bo dl mi nie wchodzi nijak
icon_smile.gif


5 dl mąki ( szymanowska 480) = 300g
4 dl cukru ( zwykły biały kryształ) = 300g


Dałam 250 g cukru ( z premedytacją), 3 łyżki kakao i karobu ( bo tylko tyle do spółki miałam), 1 małe opakowanie cukru wanilinowego do suchego i 1 olejek wanilinowy Oetkera ( mała fiolka niemiecka) do mokrego. Czekolady miałam tylko 25 g, kawy wściekle mocnej 50 ml poszło i 50 ml soku pomarańczowego.
250 g serka śmietankowego 'Pacynka), 200 g solonego topionego masła ( więc nie dałam soli osobno). Poza tym jak w przepisie
icon_smile.gif


Metodą muffinkową suche z suchym, mokre z mokrym i ... do foremek muffinkowych rozłożyłam. Wyszło mi 18 porcji, do 6 włożyłam po 1 świeżej truskawce.
Siedzą w piecu.


Edit: urosły bardziej niż się spodziewałam, czyli na 24 muffinki jest ta porcja.

Edit 2 : można by jeszcze mniej cukru dać, następnym razem dam 200 g najwyżej.

20170604_121015.jpg
 

Załączniki

  • 20170604_121015.jpg
    20170604_121015.jpg
    34.5 KB · Wyświetleń: 47
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
mam i ja. Nie miałam pojęcia, że wymieszanie suchych z mokrymi to istna tortura. Może ja za mało mleka dałam ??? Ale najważniejsze, że wyszła i jest bardzo smaczna

P1060276.JPG
 

ilonkaikonka

Member
Kwi 2, 2018
25
0
0
aż ślinka cieknie! uwielbiam ciasta czekoladowe
icon_smile.gif
A jeszcze jak w środku można spotkać płynną czekoladę to już w ogóle dałabym się za to pokroić!