Babka kawowa

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Tytul juz mi wystarczyl, aby wiedziec, ze babka bedzie pyszna
icon_lol.gif

Jestem kawoszem, babki tez bardzo lubie, wiec nie moglam jej nie zrobic
icon_wink.gif

Powiem tylko jedno, ze sie nie rozczarowalam.
Babka wyszla pyszna i na pewno wchodzi na stale
icon_biggrin.gif

Do ciasta dalam 3 lyzki kawy ( noo, jestem przeciez kawoszem
icon_mrgreen.gif
) - ale nie mielilam jej na proszek,
tylko tak wsypalam - przyznaje, ze z lenistwa, bo nie chcialo mi sie wyciagac mlynka
icon_redface.gif

Do lukru juz sie pofatygowalam
icon_wink.gif
i zmielilam
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Aha, ciasto mialam rowniez dosc geste, wiec piane z bialek, make i czekolade, wymieszalam mikserem ( takim zwyklym) na najnizszym biegu.

Seniorko, bardzo dziekuje za przepis
cvety.gif
bussi.gif

A tu w przekroju
icon_biggrin.gif

PICT001_4.JPG

Załączniki

• PICT001_4.JPG
    PICT001_4.JPG
    87.8 KB · Wyświetleń: 1

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Dziekuje Syso
icon_biggrin.gif

Dodam, ze przy niej nie ma duzo roboty
icon_biggrin.gif

Zreszta, przy babkach raczej nigdy nie ma
icon_wink.gif

- Najwiecej czasu zajmuje przygotowanie skladnikow
icon_wink.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zdjęcia piękne, babka smakuje, nawet z większą ilością kawy, a ja raduję się ogromnie. Jeszcze kilka osób i można będzie założyć klub kawoszy. Dziękuję za wypróbowanie przepisu, ja też lubię tę babkę. Nawet, jak pisałam, upiekłam ją wczoraj z większą ilością kawy i zajadam ze smakiem. Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich, cieszę się, że babka smakuje
anbetung.gif
cvety.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Dziekuje, Seniorko
bussi.gif

Ja ilosci kawy, juz nie bede zmieniac w przepisie.
Dla mnie jest w sam raz
icon_wink.gif
i dla Meza tez
icon_wink.gif
. Bardzo Mu smakowalo, choc jest troche mniej "kawowy" ode mnie
icon_mrgreen.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Czyli niechcący stworzył się nowy przepis. Ja też wolę tę babkę z większą ilością kawy. Okazuje się, że większość woli wyraziste smaki. To mnie tylko cieszy. Dziękuję za skorzystanie z przepisu
cvety.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
Seniorka dzięki za przepis
cvety.gif
ciacho super do lukru tylko nie miałam kakao normalnego wiec słodkie dodałam ale lukier wyszedł jak polewa bardziej

Załączniki

• Bez_nazwy_12.jpg
    Bez_nazwy_12.jpg
    501.1 KB · Wyświetleń: 0

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Bardzo piękne zdjęcie kajtek. Mam nadzieję, że smakuje Ci tak samo jak wygląda. Gratulacje
cvety.gif

Przy okazji mam kilka słów do Caritki. Nie męcz się mieleniem kawy rozpuszczalnej, bo już taką zmieloną sprzedają firmy handlujące kawą. Na którejś widziałam napis "velvet". Ja kupuję je do parzenia, bo mają taki aksamitny smak. Ostatnio mam Maxwell House. Są w kazdym większym sklepie. Odpada wtedy uciążliwe mielenie i brudzenie naczyń. Pozdrowienia dla wszystkich i jeszcze raz dziękuję za wykorzystanie przepisu.
anbetung.gif

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
Co do tej kawy to ja zawsze cukier puder robię sama i tu używam młynka do kawy (elektrycznego) i po prostu podczas mielenia cukru dosypałam te 3 łyżeczki kawy i już;)

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
seniorka @ 15 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=805252Przy okazji mam kilka słów do Caritki. Nie męcz się mieleniem kawy rozpuszczalnej, bo już taką zmieloną sprzedają firmy handlujące kawą. Na którejś widziałam napis "velvet". Ja kupuję je do parzenia, bo mają taki aksamitny smak. Ostatnio mam Maxwell House. Są w kazdym większym sklepie. Odpada wtedy uciążliwe mielenie i brudzenie naczyń. Pozdrowienia dla wszystkich i jeszcze raz dziękuję za wykorzystanie przepisu.
anbetung.gif
Seniorko- bardzo dziekuje
bussi.gif

Powiem szczerze, ze nie wiedzialam, ze kawy rozpuszczalne sa takze mielone.
Jakos nigdy nie zwracalam na to uwagi
icon_redface.gif
- Zawsze kupuje Jacobsa, a on jest w granulkach
icon_mrgreen.gif

Dziekuje za oswiecenie
bussi.gif
Na pewno bede sie za taka mielona rozgladac.

Z drugiej strony tak sobie mysle, ze granulki w ciescie wcale nie sa wyczuwalne, wiec specjalnie mielonej kawy nie bede szukac
icon_wink.gif

Ale przy najblizszej okazji zerkne za ta kawa
icon_wink.gif
Z ciekawosci
icon_wink.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
seniorka @ 15 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=805252Bardzo piękne zdjęcie kajtek. Mam nadzieję, że smakuje Ci tak samo jak wygląda. Gratulacje
cvety.gif

Przy okazji mam kilka słów do Caritki. Nie męcz się mieleniem kawy rozpuszczalnej, bo już taką zmieloną sprzedają firmy handlujące kawą. Na którejś widziałam napis "velvet". Ja kupuję je do parzenia, bo mają taki aksamitny smak. Ostatnio mam Maxwell House. Są w kazdym większym sklepie. Odpada wtedy uciążliwe mielenie i brudzenie naczyń. Pozdrowienia dla wszystkich i jeszcze raz dziękuję za wykorzystanie przepisu.
anbetung.gif
Ja też bardzo lubię Jacobs Velvet, piję ją popołudniami, faktycznie delikatna
daumen.gif

Caritko - piekłaś w tortownicy? Jeśli tak bardzo proszę o średnicę
fiesgrins.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Ja tez robilam te babke. Kawe mialam taka w krysztalkach, ale ja po prostu przecisnelam paluchami przez male sitko metalowe, bardzo latwo poszlo i byl pylek. Kawy dalam ok. 5 lyzeczek. Niestety mimo, ze smak super, babka wyszla mi strasznie sucha i kruszaca.. Poza tym bardzo ciezko bylo mi to wszystko wymieszac, sprobuje ja jeszcze zrobic, ale maka wymieszam jeszcze mikserem, a na to naloze piane i czekolade.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Moja lekko sie kruszyla dopiero na drugi dzien, ale zeby byla sucha, to raczej nie.
Moze troche ?
Nie wiem, jak to powiedziec, ale nie byla zbyt mokra, ani zbyt sucha
icon_mrgreen.gif

Fajna byla
icon_mrgreen.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
A moja na drugi dzien to juz w ogole byla za sucha
icon_frown.gif
Nawet nie moge zwalic na make, bo mialam polska tortowa. Babki nie sa wilgotnymi ciastami z natury, ale maja pewna wilgotnosc.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jest mi bardzo przykro syso, że babka wyszła zbyt sucha. Ponieważ to mój przepis, w jakimś stopniu poczuwam się do winy. Nie wiem dlaczego tak się stało i myślę, że nie dojdziemy do tego w rozważaniach w postach. Jako rekompensatę chciałam Ci zaproponować zrobienie innego ciasta,
ciasta na czerwonym winie . Tu przyrzekam, że będzie ono wilgotne, a też jest z dodatkiem czekolady i kakao. Robiło je wiele osób i nie było jednej, której by ono nie smakowało. Wiem, że mogłaś się zrazić do moich przepisów i nie będziesz chciała ryzykować, ale proszę Cię skuś się na to. Jest aromatyczne i wilgotne. Przepraszam za kłopoty z babką. Pozdrowienia
wink.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Seniorko kochana, no cos TY, niech Ci nie bedzie przykro, prosze, bo teraz to ja sie zle czuje, a tak sie zastanawialam, czy w ogole wspomniec, ze mi sucha wyszla. Babka juz zjedzona, sprobuje ja jeszcze upiec, bo smakowo bardzo nam sie spodobala, a i te na winie te wyprobuje.
Jakbym sie tak latwo zrazala, to w ogole bym chleba nie umiala upiec, zwazywszy na moje pierwsze wypieki. Mam niektore zdjecia i sama sie smieje, jak wowczas myslalam, jaki to wspanialy chleb mi sie udalo zrobic.
bussi.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dziękuję syso za miły post. Ja rzeczywiście chciałabym, żeby wszystkim zawsze wszystko się udawało, nie tylko w kuchni. Takie psychiczne zboczenie. A babka wychodziła różnym cinkom różnie, na szczęście częściej lepiej niż gorzej. To ciasto na czerwonym winie polecam Ci z czystym sumieniem. Jest aromatyczne, wilgotne i rzeczywiscie wszystkim smakowało. A jesli chodzi o wpadki kulinarne, to miałam ich w swoim długim życiu sporo. Też teraz się z nich śmieję. Nie przejmuj się mną, bo Twój post nie dotknął mnie ani obraził. Mam jeszce jedną osobę, z którą mogę porozmawiać. Pozdrowienia
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy