Babka kokosowo-cytrynowa

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
Masło -125 gr.
Cukier - 110 gr
Jaja - 2 szt.
Mąka pszenna - 200 gr.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Wiorki kokosowe - 50 gr.
Mleko - 100 ml
Otarta skorka z cytryny
30 g soku cytrynowego
Polewa:
mleko kokosowe, cukier puder

Formę wysmaruj maslem i wysyp grubym brązowym cukrem (demerara)
Wymieszaj mąkę, sol, proszek do pieczenia i wiorki kokosowe.
Bardzo miekkie maslo ubij z cukrem i skorką cytrynową na bialą puszystą masę, stopniowo dodaj jajka. Potem na przemian suchą mieszankę i mleko. Wymieszaj wszystko tylko do polączenia się skladnikow, wloz do standartowej formy na babę - 20-22 cm, piecz w 170С, 40-45 min. Patyczek ma byc suchy.20230403_110257.jpg
 
  • Love
  • Dzięki
Reakcje: Margot i Maraa

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Piękna i na pewno smaczna. Wypróbuję w najbliższym czasie, może z limonką zamiast cytryny.
 
  • Like
Reakcje: Elka