- Wrz 24, 2004
- 3,395
- 0
- 0
Jeżeli któraś z Was ma już dość świątecznych makowców, a ma jednak obowiązek zrobić coś z maku (choćby zwyczaje rodzinne) to uwaga.
Przepis sprawdzony - jak wszystko u Pucha
200 g masła,
60 g cukru pudru,
szczypta mielonego cynamonu,
cukier waniliowy,
8 żółtek,
8 białek,
180 g cukru
300 g mielonego maku,
150 g drobno mielonych oprzechów laskowych.
Piec rozgrzać do 170 stopni. Masło rozpuścić, a gdy całkiem wystygnie zmiksować z c. pudrem, c. waniliowym i cynamonem. Stale miksując dodawać żółtko po żółtku, aż powstanie emulsyjna masa.
Białka ubić z cukrem na kremowa masę. KONIEC PRACY MIKSEREM!
1/3 "kremu" z białek wymieszać łyżką z żółtkami. Resztę dokłanie wymieszać z makiem i orzechami. Obie masy połączyć mieszając drewnianą łyżką.
Wlać do formy do pieczenia babek, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wyrównać wierzch. Piec 70 min NA DOLNEJ SZYNIE.
Czekam na pierwszą relację
Przepis sprawdzony - jak wszystko u Pucha
200 g masła,
60 g cukru pudru,
szczypta mielonego cynamonu,
cukier waniliowy,
8 żółtek,
8 białek,
180 g cukru
300 g mielonego maku,
150 g drobno mielonych oprzechów laskowych.
Piec rozgrzać do 170 stopni. Masło rozpuścić, a gdy całkiem wystygnie zmiksować z c. pudrem, c. waniliowym i cynamonem. Stale miksując dodawać żółtko po żółtku, aż powstanie emulsyjna masa.
Białka ubić z cukrem na kremowa masę. KONIEC PRACY MIKSEREM!
1/3 "kremu" z białek wymieszać łyżką z żółtkami. Resztę dokłanie wymieszać z makiem i orzechami. Obie masy połączyć mieszając drewnianą łyżką.
Wlać do formy do pieczenia babek, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wyrównać wierzch. Piec 70 min NA DOLNEJ SZYNIE.
Czekam na pierwszą relację
